Aronia Dry Gin – Ginkassen juni 2018

Nogle gange er det mavefornemmelse, intuition og feeling. Andre gange er det kemisk analyse og forståelse for destilleringsprocessen, der er med til at berige gin-kategorien. I det her tilfælde er det uden tvivl de kemiske kendsgerninger, der har resulteret i den danske, mikro- og vakuumdestillerede Aronia Dry Gin fra OriginCPH.

Martin Nygaard er ingeniør og dybt optaget af smagsudviklingen og den proces ginens botanicals gennemgår under destillering. Og så er han samtidig den ene halvdel af teamet bag Aronia Dry Gin, der er juni måneds gin i Ginkassen. (læs mere om Ginkassen her).

Destilleriet
I Måløv, tæt på Ballerup, har Martin Nygaard og Carsten Vikke etableret en lille, men yderst effektivt destilleri. En legeplads og et sted hvor de nysgerrigt og eksperimenterende udvikler nye smagsoplevelser.

For at opnå deres unikke sprøde, friske og sprudlende resultat har de to herre, investeret i en af markedets ypperligste vakuum stills. Typen af vakuum still bruges normalt i laboratorier, men nu viser det sig, at den også kan fremtrylle magi i ginnens verden. Vakuum destillatoren har en kapacitet på blot 12 liter, så der er i sandhed tale om mikrodestillering.

Vakuum destilleringen er en unik og kostbar metode til fremstilling af gin. På grund af det vakuum og dermed det tryk som kan skabes under destilleringen, er det muligt at bringe basedestillatet i kog ved kun 30 grader. I normal atmosfære koger alkohol først ved 78,3°. Den væsentligt lavere kogetemperatur gør det muligt at opnå en ekstraordinær sprød og elegant smag, samt indkapsle mere flygtige smagsnoter i ginen. Det er nørdet og yderst velsmagende.

Botanicals: 9 + et hemmeligt krydderi-miks.
Alle ginnens botanicals er certificerede økologisk og tæller enebær, korianderfrø, appelsinskal og saft, citronskal og saft, kvanrod, kassiabark, lakridsrod, kardemomme og danske aroniabær + et hemmeligt krydderimiks der yderligere består af 9 smagsgivere.

Det er ikke alle botanicals der vakuum destilleres, men de fleste. Der bliver nemlig hele tiden taget højde for den enkelte smagsgiver og hvordan den mest optimalt, kan bidrage til den færdige gin. På sammen måde som andre ingredienser i køkkenet ikke behandles ens, gør de det heller ikke i Aronia Dry Gin.

Master Distiller Martin Nygaard forklarer, at det bedste fra aroniabærrene eksempelvis findes i den første del af destillatet, hvor det modsatte er tilfældet for enebær og citron. Alle 9 botanicals destilleres separat og mikses efterfølgende.

Frosne aroniabær

Ginen
I Aronia Dry Gin fremstår enebærret let og sprødt, fint komplementeret af de frugtige bær. Ved destillering får Aroniabærrene en te-agtig og forsigtig frugtsødme. Før de destilleres er de sure som bare pokker. Citrusnoterne er intense og friske, men ikke bitre. Ginens kerneklassiske botanicals; kvanrod, kassiabark, lakridsrod og kardemomme fungerer på elegant vis i baggrunden og understreger dybde og længde i ginnen.

En skøn og let sommergin, med en alkoholstyrke på 43%.  

Gin & Tonic
Som Gin & Tonic var Aronia Dry Gin matchet med Lamb & Watt Basil Tonic Water i juni måneds Ginkasse. En skøn tonic med en forførende frisk og let urtet smag, hvor nuancen af basilikum er balanceret, men tilpas tydeligt og kæk nok til at efterlade et diskret aftryk i den færdige Gin & Tonic. Der er ingen tvivl om, at tanken var at lege videre med Aronia Dry Gin – noget som tonicen sørger for.

Som tilbehør bød Ginkassen på 2 økologiske Mist Garnish. Indholdet af de små flasker er 100% økologisk. Det ene destillat har sin smag fra skallen og saften fra økologiske pink grape. Den anden fra aroniabær, som ligeledes er signatur botanical i ginnen. Begge Mist Ganish kan selvfølgelig bruges som tilbehør til Gin & Tonic og er tænkt som den perfekte duftforstærker til din drink. Foruden et pust med den økologiske Mist Garnish Aroniabær anbefales et lille nip frisk basilikum sammen med.

Der er ingen tvivl om at de to Mist Garnish er med til at understege den kompromisløse jagt på smagsoplevelser og den eksperimenterende tilgang, som er øverst på dagsordenen hos OriginCPH. De er indtil nu et pilot projekt og eksklusivt udviklet til Ginkassen.

I alle Ginkasser følger et kartotekskort, hvor der på den ene side er informationer om ginnen og destilleriet, og på den anden en opskrift på månedens Gin & Tonic.

 

Nok nørderi for i dag! Nu må det være blevet tid til en iskold Aronia Dry Gin & Tonic!

Kh Iben

 

Du kan læse mere om Ginkassen her: https://ginkassen.dk/

vil dine venner også læse den? Del gerne

Facebook
LinkedIn
Twitter

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.