billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Bay Leaf Gin fra Copenhagen Distillery

Flaske nr. 1 fra batch nr. 1 af den ekstremt Limited Edition Bay Leaf Gin står hjemme på mit eget private og særdeles nøje udvalgte gin-bord inde i stuen. Og det er der en helt særlig grund til. Den kommer her:

Jeg har haft fornøjelsen af en god snak med Master Distiller Henrik Brinks fra Copenhagen Distillery, manden med idéerne og ham der har lavet lige netop Bay Leaf Organic Gin.

Det startede egentlig fordi jeg i foråret spurgte Henrik, om Copenhagen Distillery kunne være friske på at lave en eksklusiv gin til Ginkassen (læs mere her). Jeg vidste at Copenhagen Distillery ville have kompetencerne, forudsætningen og modet til at turde lave noget, der ikke var set før, til et gin-publikum der er klar til at blive udfordret, men aldrig til at gå på kompromis med kvalitet. Resultatet kender abonnenterne af Ginkassen, nemlig den økologiske Bay Leaf Gin, der er lavet i kun 500 flaksker.

Inspirationen til Bay Leaf går dog en del længere tilbage og startede oprindeligt som en laurbærlikør på Sicilien.

Henrik Brinks har en helt særlig kærlighed for madlavning og gerne noget, hvor der indgår nogle krydderier og smag. Særligt laurbær er en af Henriks favoritter, da det binder de andre smagskomponenter sammen på en særlig god måde.

På sidste års sommerferie til Sicilien endte familien, lidt tilfældigt, til søndags frokost hos den lokale Mama. Flere af hendes retter var krydret med laurbær og Henrik havde svært ved at skjule sin begejstring under åben himmel og i skyggen af oliventræerne. Det viste sig imidlertid at Henrik og den italienske Mad Mama havde mere til fælles end som så. Hun destillerede nemlig også. Eller fremstillede i hvert fald hjemmelavet spiritus og serverede en fuldstædig enestående laurbærlikør, som Henrik siden har fantaseret om at gøre til sin egen.

Men så kom et limited gin projekt ind fra højre og Henrik stillede sig selv det pragmatiske spørgsmålet: ”Er laurbær en klassisk gin botanical? Nej. Godt! Så havde vi noget at arbejde videre med”.

Sune som også er destiller på Copenhagen Distillery og helt fortabt i snaps, forstået på den måde, at det er hans spidskompetence, insisterede på, at hvis der skulle laves ny gin på distilleriet krævede det helt ny mængder kvanrod, i forhold til det der ellers er normen for gin. Det var på tide at integrere den stolte danske snapse-kultur i ginnens verden. Kvanrod er en klassisk og meget ofte anvendt ingrediens til gin, men oprindeligt har den været brugt i de danske snaps sammen med kommen helt tilbage til dengang ruder konge var knægt.

Sune gør klar til destillering
Henrik mf og Sune th

Botanicals:
Med laurbær og kvanrod på plads blev der kun plads til 4 andre botanicals i Bay Leaf Organic Gin. Nemlig: enebær, citronskal, tranebær og allehånde. For som altid mener Henrik, at begrænsningens kunst er anstrengelserne værd i sidste ende. Han vil gerne bruge så få ingredienser som over hovedet muligt, når han skaber eksklusiv spiritus.

Alkoholstyrken:
Der skulle kun få forsøg til før Henrik og Sune ikke var i tvivl om de 6 smagsgivere og deres interne forhold. Så tilbage var bare spørgsmålet om alkoholstyrken. Hvor stærk skulle ginnen være? Sune lavede 3 varianter. En på 40%, en på 45% og en på 47%. De var 7 personer på destilleriet den formiddag, som alle fik lov at smage de tre varianter blindt. Ingen uden undtagelse pegede på flasken med 45%. Den smagte bare ubetinget bedst ifølge Henrik Brinks der fortsætter: ”Normalt ligger Cph Distillery’s gin på 41 – 42%. Men den smagte bare bedre ved 45%. Nogle gange kan det godt blive sprittet, når man hæver alkoholprocenten. Men krydderierne trådte bedre frem ved 45%, uden at ginnen blev sprittet. Maven og munden fik altså lov at bestemme alkoholstyrken på Bay Leaf Gin”.

Destilleringen:
Basedestillatet er en økologisk smagsneutral hvedespiritus, der til en start holder 96% i alkoholstyrke. Det bliver nedvandet til ca. 60% og samtidig tilsættes de 6 økologiske smagsgivere. De macererer i alkoholen i 2 døgn hvorefter de fiskes op og spiritussen hældes over på destilleriets kedel Lille Bertha, med en kapacitet på bare 100 liter. De samme krydderier tilsættes igen i kedlens kurv, så de under destilleringen bidrager med den sidste smag via en damp infusion. Også kendt som vapour infusion.

Det betyder at smagen fra de 6 botanicals aldrig koges, men meget mere nænsomt dampes. Efter destillering vandes ginen ned til de berømte 45%. Herefter den hældes på stålfad, hvor den hviler i godt og vel 4 dage, indtil den er blevet en homogen gin. Ginen hældes på særlige Limited Edition flasker, propperne sættes på og dyppes i voks og til sidst sættes etiketten på – alt sammen manualt.

Billedet er af Copenhagen Dry Gin, der her dyppes i varm voks

Hvordan skal Bay Leaf Gin drikkes:
Henrik Brinks: ”Det er den mest klassiske gin vi har lavet på Copenhagen Distillery og den skal køres i helt traditionelle gin-opskrifter. Den har sine egne og unikke smagsnoter, men fungerer eminent i en Dry Martini, Tom Collins eller med tonic. Næsten uanset hvilken tonic du vælger, om den er sød eller tør, fungerer det med Bay Leaf Gin. Hvad angår garnish er jeg mest til få friske laurbærblade. Det er jo dens signatur. Jeg mener, at Bay Leaf Gin er alsidig, men klassisk med et markant twist – en smag den efterlader i enhver servering”.  

Hvad så nu?
Det er svært ikke at fornemme Henriks begejstring for Bay Leaf Gin og han fortsætter da også: ”Til at starte med var det et sjovt projekt, vi lavede fordi vi kender dig Iben og til Ginkassen, men så smagte vi den og vi er blevet så glade for Bay Leaf Gin, at vi har besluttet, at den skal være en permanent del af gin-familien på Copenhagen Distillery. Bay Leaf Gin lanceres derfor officielt som destilleriets fjerde gin til Fever-Tree’s Gin & Tonic Festival d. 31/8 og 1/9. 

Copenhagen Dry Gin, Copenhagen Orange Gin og Copenhagen Oak Gin får altså en lillebror til efteråret 2018.

Sølvmedalje til Gin Masters 2018:
Og som om det ikke er nok så har Copenhagen Bay Leaf Gin netop vundet sin første medalje, en sølvmedalje i kategorien Organic Gin til Gin Masters 2018, noget som Henrik Brinks er uhyr stolt af: ”De  har virkelig været karrig med medaljerne i år, efter de blev væltet med gin – dvs. flere produkter og færre medaljer. Så er det godt nok fedt, at vi fik en medalje. Det kan vi sgu godt være stolte af. Det må jeg sige!”. Et udsagn WhyNotGin bakker 100% op – Stort Tillykke!

Falske nr. 1 fra batch nr. 1 står altså helt fremme på kanten på mit eget ginbord. Er du så heldig, allerede at være én af de resterende 499 der ejer en flaske Bay Leaf Gin, så håber jeg, at du nyder den en lille smule mere. Og ellers er der jo ikke andet for, end at væbne sig med tålmodighed og vente på det tidlige efterår melder sig og det nye familiemedlem hos Copenhagen Distillery bliver fast inventar på hylderne.

Kh Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.