Vælg en side

For lidt tid siden fik jeg en (g)invitation til at besøge destilleriet, der laver Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Et tilbud jeg selvfølgelig på ingen måde kunne eller ville modstå. Så med skyhøje forventninger, tog jeg torsdag morgen afsted fra Københavns lufthavn, på vej mod nye gin-eventyr.

Nu er jeg hjemme igen, helt høj, efter en fabelagtig oplevelse, med forventninger der er indfriet til fulde.

Jeg fløj til fra København til Frankfurt, hvorfra turen gik til Schwarzwald, også kendt som The Black Forest. En nationalpark i det sydlige Tyskland, der strækker sig over godt og vel 100 km2. Lige netop dette område har en særlig betydning for den Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, vi kender i dag.

Udsigten over lidt af The Black Forest, der lige nu er utrolig grøn og meget smuk

Det hedder sig nemlig at Wing Commander Montgomery Collins, der var søn af en britisk diplomat, opvokset i Indien og ansat i Royal Air Force blev placeret i Berlin efter 2. Verdenskrig. I sin fritid hjalp han med genopbygningen af byens krigshærgede zoo, hvor han mødte aben Max, som han knyttede sig til. Montgomery Collins blev pensioneret fra The Royal Air Force i 1951 og forfulgte derefter sin drøm om at blive urmager i Schwarzwald. Hurtigt viste det sig, at Monty ikke havde det store talent for faget. I stedet købte han en mindre gæstgiveri, som han opkaldte efter sin ven Max, nemlig Zum Wilden Affen. Området, hvor Monty slog sig ned, havde en lang tradition for destillering af frugtbrændevin. Ved at kombinere den tradition med sin interesse for gin, han havde tillagt sig i løbet af sin tid i Indien, skabte han Schwarzwald Dry Gin. En drik der blev gæstgiveriets specialitet langt op i 1970’erne og en historie, der trickede Alexander Stein og Christoph Keller tilbage i 2008, der pludselig kun havde et ønske: at genskabe selv samme gin.

Det skulle dog blive svært at genskabe den originale gin, da der både manglede en opskrift og information, der kunne føre de to herrer på sporet af gæstgiveriets populære drik. Derfor besluttede de sig i stedet for at fremstille verdens bedste gin. De ville gøre det med en kompromisløs holdning til kvalitet og med en tilgang som en parfumers. Altid på jagt efter den fineste, mest delikate og spektakulære aroma. Aromajægere, som de selv kalder det.

Historien er ifølge Alexander Stein, grundlæggeren af Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, sand, om end også ualmindelig velformidlet og godt fortalt i forbindelse med introduktionen og skabelsen af ginen tilbage i 2008.

Men selvom der er styr på den gode historie og flot markedsføring bag Monkey 47, er det ikke det, Alexander selv bruger mest energi på mere. Det var tydeligt, at han lagt hellere ville tale produkt end branding, da jeg mødte ham i fredags. Noget der passede mig fremragende. For ifølge ham var Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin aldrig blevet det, den er i dag, hvis det udelukkende var en chik flaske og en god historie.

De første år blev ginnen destilleret på Stählemühle, men i 2014 købte Alexander Stein et gammelt landsted fra 1840’erne, som siden er restaureret og istandsat og som siden 2016 har huset hele produktionen af Monkey 47. På nær flaskning. Stedet kalder de Black Forest Distillery.

Porten til Black Forest Distillery

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin destilleres med intet mindre end 47 forskellige botanicals, hvoraf især 28 får lov til at spille en dominerende rolle og de resterende 19, i langt højere grad skal bidrage til ginens smagskompleksitet. Men Alexander vil ikke afsløre alle 47 ingredienser og understreger, at det har han aldrig ville. Ikke engang Master Distiller Christoph Keller kender forholdet og opskriften på det hemmelige pebermix, som Alexander selv forbereder til samtlige batch, der destilleres.

Men han vil gerne afsløre lidt. Bl.a. at der til et batch på 100 liter bruges ca. 25 kg. botancails i alt, hvoraf følgende 35 er bekræftet og med garanti indgår i destilleringen af Monkey 47:

Enebær, mint, hyldebær, allehånde, pomelo, havtorn, nelliker, brombær, lakridsrod, salvie, ingefær, acacieblomst, hybenrose, citronverbena, jasminblomst, muskatnød, kvanrod, kamille, lavendel, paradiskorn, abelmoskus, lægestokrose, korianderfrø, granskud, dobbelt hestemynte, tyttebær, slåenbær, et hemmeligt peber-miks som kun Alexander Stein kender, kanel, pommerenz, bitter appalsin, citrongræs, kvanfrø, orrisrod, frisk citronskal, frisk rød grapefrugtskal.

Det er ret poetisk når Alexander beskriver sin gin, som et aroma-orkester med 47 instrumenter, der sammen leverer den mest vidunderlige symfoni. En analogi jeg godt kan li’.

Kedlerne som ginen destilleres i, er specialfremstillet fra Arnold Holstein. Ifølge Alexander selv, Rolls Roycen inden for kobber pot stills. Men selv om han har købt det bedste og ypperligste han kunne få, har han selv haft en betydelig finger med i spillet, hvad angik design og æstetik. Resultatet taler skam også for sig selv. 4 smukke kobberkedler der mest af alt ligner et overdådigt kunstværk.

Fra venstre mod højre har vi: Miss Baker, King Louie, Cheetah & Herr Nilsson

Alexander Stein der tegner og fortæller

De 4 kedler har hver en kapacitet på 100 liter og er selvfølgelig opkaldt efter berømte aber. Fra venstre mod højre har vi: Miss Baker, efter den første abe i rummet. Derfra har vi King Louie, kendt fra Junglebogen, Cheetah fra Tarzan og til sidst Herr Nilsson fra Pippi Langstrømpe.

Hvor meget gin der i alt produceres på destilleriet, vil Alexander ikke fortælle, men han understrejer at Monkey 47 er et nicheprodukt af premium kvalitet og at der langt, langt, langt fra produceres nok til at dække den samlede efterspørgsel fra de ca. 70 lande, der forhandler ginen.

Jeg fik også lov til at lave, eller i hvert fald forberede, en portion Monkey 47 Gin. Det foregik ved at jeg fik en tønde med tyttebær-puré. De friskkværnede bær havde allerede stået i blød i alkohol i flere dage, mit job var at tilsættes hakkede enebær, den hemmelige pebermix, andre tørre krydderier som slåenbær, kvanrod, kanel, lakridsrod, korianderfrø og orrisrod. Til sidst skulle den friskskrællede citronskal og skrællen fra rød grapefrugt i. Da alle botanicals var hældt op i den blå tønde, skulle det hele blandes med lidt af en håndmikser. Tre dage senere er tønden klar til destillering.

Hakkede enebær

Hver formiddag fra kl. 8-12 kommer citrus-skrælle-damerne, og klargør de citrusfrugter, der bruges til destillering af Monkey 47 Gin. Her ses citrusfrugter til 2 dages destillering

Tøndens indhold hældes op i en af de 4 kedler og der tilsættes vand. Derfra tager det ca. 1 time og 10 minutter før portionen er destilleret. Når den er det, skal ginen hvile i 100 dage. Den skal ikke modnes, men bare falde til ro, før den nedvandes og flaskes.

Foruden Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin laves der også Monkey 47 Sloe Gin på destilleriet. Der bruges ca. 1 ton slåenbær til 3.000 flasker. Det er rigtig mange slåenbær. Og så er der selvfølgelig alle de forskellige Monkey 47 Distiller’s Cut Gin.

Smagsprøve på Distiller’s Cut 2010, som ellers er fuldstændig umulig at opdrive og slet ikke til at betale

Ja ærlig talt, begejstringen var svær at skjule!

En gang om året, i oktober måned frigives et meget begrænset antal Monkey 47 Distiller’s Cut Gin. Det er Alexanders yndlings projekt, fordi det giver ham lov til at lege, eksperimentere og fokusere på selve håndværket ved destillering. Alexander og Master Distiller Christoff Keller tager altså udgangspunkt i den allerede destillerede Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, der dermed kommer til at udgøre basedestillater. Derfra tilføres et Species Rare – et ekstra og sjældent botanical, inden det hele destilleres på ny. I 2016 var Monkey 47 Distiller’s Cut Gin destilleret med lokal honning, fra matriklens egne bier. Ingen ved hvad der venter i år. Men med stor sandsynlighed noget godt.

Destilleriets bikube, som har leveret honning til Monkey 47 Distiller’s Cut 2016

Jeg beklager at billedet ikke er bedre, men risikoen var simpelthen for høj til at jeg turde gå tættere på

 

Til spørgsmålet om hvordan Alexander Stein selv foretrækker sin Monkey Tonic (en Gin & Tonic med Monkey 47) svarer han, at han bedst kan li’ den, når den indeholder rigeligt gin, er toppet med halv soda/ halv tonic, så det ikke bliver for sødt og garneret med grapefrugtskal. Det skal være simpelt og det skal være ginen der er i centrum. Det har den fortjent.

Har du selv fået lyst på at smage, så køb din Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin her.

Alexander Stein er energisk, kompromisløs og diktatorisk i den forstand, at det er ham der bestemmer, uanset den feedback han møder. Han elsker når tingene foregår på hans måde, også selvom han nogle gange er nødt til at justere og lære på den hårde måde. Han hader chefer, kan ikke holde sin mund og vægter kvalitet højere end alt andet. Hvis ikke det er det ypperligste er det ligegyldigt. Resultatet er ginnen Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Det er helt tydeligt.

Gin Fizz med Monkey 47 i rosenhaven

Skål!

Lyst til at dele artiklen?

Vær med til at sprede ginbudskabet