Negroni Week er i fuld gang og undskyldningerne for at slå sig ned, et sted i skyggen og nyde den italienske klassiker, er utallige – én undskyldning er dog bedre end de andre, den der hedder ”i den gode sags tjeneste”. Barer der registrerer sig til Negroni Week donerer nemlig i omegnen af $1 pr. drink til et velgørende formål efter eget valg, så det er bare med at komme i gang.
Men hvis nu din hverdag ikke tillader at du sidder og hænger på diverse beverdinger (eller verdensklasse cocktailbare, bevares) kan du jo skænke dig, den perfekte Negroni og nyde den hjemme i haven eller på altanen. En rimelig overkommelig drink når du først har fået handlet ind til den.
Negroni består af tre lige dele
- Gin
- Campari
- Og sød vermouth
Men hvilken gin?! Hvilken vermouth?! Og skal Campari’en bare være Campari?! Mulighederne er naturligvis uendelige og dit valg af både gin og vermouth vil have ret stor betydning for resultatet af din drink, antaget at Campari er den eneste konstante faktor i ligningen.
Du skal altså bruge en flaske Campari – det var den nemme. I forhold til valget af gin skal du gøre op med dig selv om din Negroni virkelig skal brage igennem på gin-siden eller om den gerne må være lidt mere afdæmpet, for til gengæld at give plads til de to andre ingredienser? Hvis du er ude efter en orangefed og næsten marmelade-tung appelsin Negroni så vælg en gin som Four Pillars. Vil du gerne have appelsin, men i en lidt mindre voldsom version så prøv Master’s Gin, den skrev jeg et indlæg om sidste år til Negroni Week (læs her). Tør du give din Negroni lidt frække urtede undertoner så brug en gin som Berkeley Square Gin hvor basilikum og citrongræs leger med. Af mere klassiske afdæmpede gin kunne du gå med Beefeater, Jensen’s Gin eller Plymouth Gin.
Og så er der vermouthen. Jeg var inviteret til Vermouth Master Class tilbage i maj måned, for at blive lidt klogere på den søde vins verden – om det lykkedes ved jeg ikke helt, men jeg blev da klogere på de enorme forskelle, når der kommer til smag. OG AT MAN ALTID SKAL OPBEVARE ÅBEN VERMOUTH PÅ KØL! Vermouth er vin og bliver harsk hvis man lader den stå sammen med de andre slatter på barborder – så ind i køleskabet med den. Jeg har fået nederste hylde i vores køleskab til vermouth, hvis jeg til gengæld fjernede mine neglelakker – et kompromis jeg ikke var længe om at indfinde mig med. Jeg har knyttet et par ord til 4 ret forskellige søde vermouther, som alle gør sig godt omend meget forskelligt i en Negroni:
- Antica Formula: Vermouthen der er lavet på moscato, samme base som Asti-vin og derfor også den absolut sødeste af de fire nævnte. En skøn, men kraftig vermouth med masser af smag og mørke krydrede undertoner, der næsten nærmer sig karamel. Men pas på du ikke drukner din drink i Antica Formula.
- Carpano Classico: Der er markant mere bitterhed i Carpanoen sammenlignet med Antica Formula. På trods af bitterheden er det en vermouth med lækker behagelig sødme, der ikke er for voldsom, med en dejlig krydret, dyb og balanceret smag.
- Noilly Prat: Den af de fire vermouther der er fad-fedest og fylder mest i smag og duft. Noilly Praten er ikke nær så sød som Antica Formula, men smagen er intens og kraftig.
- Martini Rosso: Mild og urtet vermouth der ikke kommer til at løbe med rampelyset i en Negroni.
Et pro-tip fra Victor, der er barchef på Holmens Kanal, er at have en dejlig stor isklump parat, når du skal røre de tre ingredienser sammen til én. Rør din Negroni over én kæmpe isterning eller en håndfuld store isterninger minimum et minutstid og twist så frisk appelsinskal udover glasset.
Hvis du har mod på det, kan du dele dit resultat af dine anstrengelser på #negroniweek
Go’ fornøjelse og skål! /Iben
Pisst: Hvis du alligevel synes det kunne være sjovt med et alternativ til den bitre Campari så læs her om en Negroni med sommer-twist.