Der er altid tusind ting at tænke på i december, men bare rolig, WhyNotGin kommer dig til undsætning og sparer dig for bekymringer om hvilken Gin & Tonic, du skal servere for dine gæster i denne søde juletid!
Svaret er enkelt: Edinburgh Christmas Gin & Fever-Tree Clementine Tonic med et appelsinhjul med fastgjorte nelliker. Forklaringen og den skudsikre teori bag postulatet kommer her:
Edinburgh Distillery
Som noget helt enestående har Edinburgh Distillery et tæt samarbejde med Heriot-Watt University, hvor det bl.a. er muligt at tage en kandidatgrad i destillering, som et af de få steder i verden. Det betyder, at der er et tæt samspil mellem videnskab og praktisk erfaring, som resulterer i destilleringens kunst og en bred vifte af spændende og velsmagende ginner.
Siden 2010 har destilleriet skabt kreativ og prisvindende gin, der udfordrer kategorien med innovative destillater, men altid med stor respekt for den klassiske London Dry Gin stil. Du finder bl.a. Edinburgh Classic Gin, en fænomenal dry gin, Edinburgh Cannonball Gin, en endnu bedre Navy Strength Gin (på min personlige top 3 over Navy Strenght Gin), en virkelig lækker Seaside Gin, der bl.a. destilleres med tang og en masse skønne, lidt sødere gin-likører, foruden Edinburgh Christmas Gin.
Det er David Wilkinson, der er Master Distiller, men som foretrækker tituleringen Head Distiller – og altså David der har det endelig say, når der tændes op i kobber pot still’en Flora, med en kapacitet på bare 150 liter.
Det betyder også at Edinburgh Distillery er et mikro destilleri, med en naturlig begrænsning på produktionen. Der er eksempelvis ikke lavet mere Edinburgh Christmas Gin til det danske marked, end den portion Ginkassen aftog til månedens jule-Ginkasse.
Botanicals:
Edinburgh Christmas Gin er smagssat med alle højtidens favoritkrydderier. I ginnen finder du enebær, korianderfrø, kvanrod, orrisrod, lakridsrod, sød appelsinskal, kassiabark, kanel, stødt muskatnød, muskatskal, ingefær, nelliker, allehånde, røgelse og myrra.
Inspirationen til Edinburgh Christmas Gin
Det er lige før, det lyder som noget fra en julesang ”guld, røgelse og myrra skær – halleluja, halleluja”. Og det var da også inspirationskilde til ginnen. Det var fra starten tanken, at ginnen skulle smagssættes med forskellige krydderier, der på den ene eller anden måde repræsenterer den britiske jul. Røgelse og myrra var en tydelig henvisning til fortællingen om Jesu fødsel, men viste sig imidlertid at komplementerer ginnens andre botanicals rigtig godt. Særligt ingefær og lakridsrod.
Til dem der ikke ved det, kan det tilføjes at myrra er en aromatisk gummiharpiks, der er dannet ved indtørring af den bitre mælkesaft fra en busk af planteslægten Commiphora, som vokser i Somalia. Myrra er rødbrune, uregelmæssige eller dråbeformede stykker og består af ca. 60 % gummi og ca. 5 % æteriske olier. Det er olierne der anvendes i Edinburgh Christmas Gin.
Tasting Notes
Næse: Ved første møde er der ikke overdøvende meget jul at fornemme i næsen, men derimod masser af enebær. Men lad dig ikke snyde. Der er tale om uhyret balanceret og nøje afstemte julekrydderier, der på elegant vis henleder tankerne til juleklokker og ild i pejsen.
Mund: Edinburgh Christmas Gin har en varm og aromatisk smag, med en sød fornemmelse af appelsin og en lang eftersmag af vinterens varme krydderier som kanel, muskatnød, nelliker og allehånde.
Gin & Tonic
Der er ikke så meget at rafle om. Du er nødt til at smage Edinburgh Christmas Gin i den her servering:
- 4 cl. Edinburgh Christmas Gin
- 10 cl. Fever-Tree Refreshingly Light Clementine Tonic with Cinnamon
- 1 skive appelsin med fastgjorte nelliker
- Masser af isterninger
Tip: Det kan være en fordel at indstikke nellikerne i appelsinen før du skærer den ud.
Fever-Tree Refreshingly Light Clementine Tonic Water with Cinnamon
Det er ikke bare navnet der er ekstraordinært. Her får du den perfekte vinter-tonic til dine jule G&Ts, med en sød og aromatisk smag af citrus og en underspillet bagkant af krydret kanel. ”Refreshingly Light” refererer til den lettere udgave af originalen, hvor der er brugt frugtsukker i stedet for rørsukker, og som derfor sørger for en naturlig lettere tonic.
Oprindeligt er Fever-Tree Clementine Tonic with Cinnamon udviklet af den Hollandske Michelin kok, Sergio Herman og har været praktisk talt umulig at opdrive i Danmark. Heldigvis findes den frem til 31/12-18 som Limited Edition og er man derfor lidt heldig, vil den være at opstøve i bedre supermarkeder eller i specialhandlen.
Andre serveringer med Edinburgh Christmas Gin
Tør man lidt mere, smager Edinburgh Christmas Gin også fænomenalt i en veldrejet Negroni. Læs alt om Negroni her. Appelsinnoterne fungerer aldeles fremragende sammen med Campari.
Gingle Bells & Glædelig Jul
Iben