billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

#Fredagsdrink Nordisk Gin Edition Sarek

#Fredagsdrink Nordisk Gin Edition Sarek

Højt mod nord i den lille by Fjerritslev ligger Nordisk Brænderi. Det har de gjort siden 2008 hvor destilleriet blev grundlagt af indehaver og Master Distiller Anders Bilgram. Men Anders er langt fra alene om at få tingene til at ske. Katrine, Anders’ datter, står for al branding og kommunikation, Rasmus, Anders’ søn, læser datalogi på universitetet, men når det kan lade sig gøre, hjælper han også med destillerigen og Githa, Anders’ hustru, har det forkromede overblik. Tilsammen er de teamet og familien bag nogle af Danmarks mest nytænkende ginner.

Egentlig bankede Anders’ hjerte for frugtbrændevin, snaps rom og whisky, men for en del år siden blev han spurgt om han ikke også kunne lave en gin. Anders’ første gin blev Nordisk Gin Edition North Star, en gin som han har fundet stor inspiration til gennem flere af sine ekspeditioner langs ishavene ved Grønland og Nordpolen. Nordisk Gin Edition North Star er bl.a. destilleret med qajaasat også kendt som grønlandsk post, multebær, hybenroser og danske æbler.

Anders er også Master Distiller på adskillige andre geniale ginner. Blandt andet Herbie Gin, der vandt dobbelt guld i kategorien Fifty Best Gin, New York 2016, Herbie Virgin, som er en af verdens første alkoholfrie ginner og Marstal No. 31 London Dry Gin.

Seneste skud på stammen er Nordisk Gin Edition Sarek. En gin som Anders har fundet inspiration til fra sine unge og uprøvede dage som eventyrer. Dengang han drog på vildmarksvandring i den nordlige og ubeboede Sarek Nationalpark, der ligger i det svenske Lapland. Naturen deroppe skulle være ubeskrivelig smuk med store fjælområder, brusende elve og krævende terræn, især hvis man har begivet sig ud på et af livets første eventyr. Men selvom der er ubeskriveligt smukt er naturen også barsk og rå. Noget der gjorde stort indtryk på den dengang 17-årige Anders Bilgram.

Nordisk Gin Edition Sarek er derfor destilleret med botanicals, som Anders oplevede dengang i Sarek. Det er altså en gin der for alvor indkapsler den nordsvenske naturs skønhed, vildskab og temperament. Botanical-listen udgør blot 6 forskellige, men 6 meget spændende ingredienser: enebær, håndplukkede birkeblade, grannåle, tyttebær, kvanrod og blåbær. Dvs. ingen citrus, kanel, kassiabark, peber, korianderfrø eller kardemommekapsler som ellers er typiske smagsgivere i rigtig mange gin.

Nordisk Gin Edition Sarek har en alkoholstyrke på 43,7%. De resterende 56,3% er vand fra den lokale vandboring, der findes lige under Nordisk Brænderi.

Alle flasker er håndtappet, signeret og naturligvis nummereret. Jeg blærer mig lige med, at min flaske er fra Batch Nr. 1, flaske nr. 121 (jeg tror måske, at jeg tidligere, en gang eller to, er kommet til at afsløre min begejstring og private samling af batch 1 flasker. Den her flaske kommer selvfølgelig til at stå på forreste række på ginbordet i stuen).

Lad os dufte og smage på sagerne:
I næsen er det en umiddelbar fed og olieret enebærnuance der springer frem. Tyttebærrene giver ginen en marmelade-lignende sødme, birkebladene et saftigt og grønt islæt og så har ginen karakteristiske pebrede noter i næsen. Noget der formentlig kan forklares fra Ander’s kobber pot still. Kobberkontakten under destillering kan nemlig være i stand til at give ginen krydrede pebernoter.

I munden er Nordisk Gin Edition Sarek en vild oplevelse. Jeg kan sagtens smage vildmarken. Enebærerne er meget tydelige, nærmest olieret, tyttebærerne giver et flygtigt øjeblik en marmeladeagtig fedme, inden den igen er væk. Birkebladene giver ginen en forsigtig græsset note, lidt som jeg kender den, fra gin der er destilleret med te. Det afløses af den varme pebrede smag, som fylder hele munden og hænger længe. For til sidst at lade grannålene give en forsigtig sødme, der minder lidt om destilleret lakridsrod og så alligevel overhovedet ikke.

Gin & Tonic:
Nordisk Gin Edition Sarek er det jeg vil kategorisere som en ”nørdet” gin. I ordet absolut mest positive betydning. Den smager himmelsk, har så utrolig meget unika og charme, men den udfordrer også nyderen, der tvinges til at forholde sig til den rå og vilde smag. Noget som jeg ikke vil tage fra den eller kamufler med valget af tonic med derimod fremhæve. Jeg har derfor valgt at serveret Nordisk Gin Edition Sarek med San Pellegrino Tonica, som er dejlig mild og ikke alt for bitter tonic. Ginen er overhovedet ikke destilleret med noget der minder om citrus ikke engang korianderfrø eller mjødurt, der nogle gange bruges som alternativ. Derfor er det oplagt at lege med tilbehør der lægger udenfor citrusnuancerne. Jeg har valgt blåbær, de gør nemlig heller ikke meget væsen af sig, men giver alligevel ginnen en let frugtig sødme. Har du tyttebær, kunne det sikkert også være et hit. På toppen har jeg tilføjet en lille kvist rosmarin – det er smag og behag om man er til det eller ej. Jeg er vild med det.

Hvis du ligesom jeg er en ginnørd, gør det mig usigelig glad at kunne afsløre at Nordisk Gin Edition Sarek er på Gin-&-Tonic-menuen d. 10. & 11. November, når WhyNotGin holder Gin & Tonic Pop Up Bar – Havefest Edition i Kødbyen. Læs mere om eventet hvor alle G&T’er koster 75 kr. her: https://www.facebook.com/events/

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.