billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Gin til julen 2018

Her på Ginstituttet, i hjertet af København, har der været Julestue noget tid allerede. Det startede faktisk fordi, der er kommet så mange spændende jule-ginner, så hvad var mere oplagt, end en smagning, hvor vi rigtig kunne få lært dem at kende og fundet personlige favoritter. Smagningen, eller rettere smagningerne, kom til at hedde Årets Jule Ginsmagning 2018. For ja, jeg planlægger selvfølgelig, at vi laver en opdateret version anno 2019, så det på den måde bliver fast kutyme og et vidnesbyrd om, at julen er på vej.

Men til alle jer, der ikke nåede at få billet til Jule Ginsmagningerne eller bor i den anden ende af landet, I skal selvfølgelig ikke snydes.

Her kommer et resume og et overblik over hvordan du forkæler familien med gode gin-sager i juledagene. Der er noget for enhver smag! Der er både skønne G&Ts til at få julemaden til at falde på plads, et alternativ til snapsen i løbet af juledagene, et bud på en avec til kaffen, imens der køres hjemmerullet mandelmasse i ansigtet, slåengin til risalamanden og naturligvis et lunt alternativ til den varme rødvin med müsli på toppen.

Det lune alternativ: WhyNotGins Hvide Gløgg med gin
Det er faktisk ikke en helt ny opskrift her på WhyNotGin. Første gang jeg legede med opskriften var 12. Dec. 2014, siden har den heddet Vin Chaud og været udgivet i forbedrede versioner gentagende gange. Her kommer den jeg selv er gladest for:

Det skal du bruge

  • 1 flaske Lillet Blanc
  • 75 cl. koldpresset økologisk æblemost
  • 20-25 cl. Dry Gin – jeg bruger typisk Plymouth Dry Gin
  • 6 strimler a 2×5 cm. økologisk appelsinskal
  • 18 nelliker
  • 8 kardemommekapsler
  • 3 hele stk. kanel
  • 5 stjerne anis
  • ½ citron i skiver
  • 6 skiver ingefær a ca. ½ cm

Sådan gør du:

  • Kom æblemost og krydderierne op i en gryde – sæt 3 nelliker fast i hver af de 6 strimler appelsinskal
  • Varm det op til ca. 80 grader
  • Lad det simre en halv times tid
  • Tilsæt Lillet Blanc og Plymouth Dry Gin
  • Tilsæt citron og ingefær
  • OBS! Nu må det ikke koge, så fordamper alt det gode nemlig.
  • Lun det godt igennem
  • Server og mærk varmen brede sig

Tip: Du kan sagtens lave en portion og have den stående i køleskabet. Det kan være en fordel at tage krydderierne op, hvis du har ramt smagen perfekt.

Top 5 Gin & Tonics til Julen
Halleluja det er fedt, at der er kommet så mange jule-ginner! For er du vimmer, der er mulighed for gode Gin & Tonics med jule-tema. Her er dem jeg selv kommer til at ty til henover julen:

  1. Edinburgh Christmas Gin & Fever-Tree Clemetine Tonic med appelsin med fastgjorte nelliker. (Skal du begrænse dig til én G&T, så vælg den her!)
  2. Nordisk Gin Edition Polar Bear & Fever-Tree Indian Tonic med rosmarin og tranebær – en G&T, der får dig til at tænke Winter Wonder Land! Smagen er så sprød og ren at man bliver helt glad inden i. Nordisk Gin Edition Polar Bear er sprit ny fra Nordisk Brænderi og har en forholdvis kold mundfølelse sammenlignet med de andre jule-ginner. Noget der stammer fra de grønlandske botanicals; grønlandsk gederams, grønlandsk kvanrod, og grønlandske sortbær.
  3. Elg Gin Merry Christmas Gin & Fever-Tree Indian Tonic med Té Tonic Orange – Té Tonicen er en virkelig sjov måde at give din G&T en ekstra dimension af jul!
  4. Njord Slow Sloe Gin & Fever-Tree Clementine Tonic med appelsinskal & hel kanel – en G&T til den sødere side af skalaen, men ikke desto mindre ualmindelig velsmagnende!
  5. Kongsgaard Raw Gin & Fever-Tree Aromatic med æble og stjerneanis – æbler, stjerneanis og gin i verdensklasse, rimer perfekt på jul!

Gin til Risalamanden
Hvis du kan li’ slåen gin, skylder du dig selv, og resten af familien, at servere det til julemiddagens risalamande. Det fungerer top godt til den fede fløde, de knasende mandler og kirsebærsovsen. Jeg har skrevet et stort blogpost om slåen gin her.
Skal jeg begrænse mig til en top 3, ser den sådan her ud:

  1. Plymouth Sloe Gin – crowed pleaseren som du skal servere, hvis det er første gang du introducerer slåen gin til risalamanden
  2. Sipsmith Sloe Gin – Fantastisk smag, lidt mere mandel og lidt mindre marcipan. Til gengæld holder den 29% i alkoholstyrke, som sørger for den ikke bliver for sød til desserten.
  3. Nord Slow Sloe Gin – server den hvis du vil imponere andre gin connaisseurs. Kombinationen af slåenbær, brombær og honning er himmelsk. 

Gin som avec til kaffen
I er nu kommet helskindet gennem julemiddagen, fået danset om juletræet, uden at sætte ild til huset, børnene har fået deres pakker og gavepapiret har stået i et inferno om ørerne på dig de sidste to timer. Endelig kommer kaffen på bordet og du skal nu ha’ en noget at styrke dig på!

Hvorfor ik’ springe cognacen over og hoppe på den fadlagrede australske gin, Four Pillars Christmas Gin 2017. Hvert år udkommer destilleriet med en Limited Edition Gin op til jul og 2017 versionen er i en liga for sig selv.

Hvis du tænker at juletraditionerne hjemme hos jer er komplicerede, så vent til du hører, hvordan man laver Four Pillars Christmas Gin. Først destilleres en Christmas Pudding (en kage), sammen med traditionelle gin botanicals. Sideløbende lagres en anden gin (formentlig Four Pillars Rare Dry Gin) på fade, hvor der tidligere har ligget Rutherglen Muscat. De to ginner blandes sammen og der tilsættes yderligere en lille smule Rutherglen Muscat, australsk hedvin.

Smagen er rund og mild, af rosin og vin. Den virker sød og blød og har et diskret hint af enebær. Server den ved stuetemperatur og hør englene synge.

Gin i stedet for snaps
Det er nu blevet 1. Juledag. Du kender scenariet. Julefrokost med h-e-l-e den pukkelryggede. Mad i overflod, pakkeleg, endnu flere hjemmebagte småkager og selvfølgelig lunken snaps til at skylle det hele ned med. Men det behøver under ingen omstændigheder være stuetempereret kommensnaps, der får silden til at svømme i år. Jeg har i hvert fald tænkt mig at introducere noget nyt hjemme hos os i år.

Nemlig Sacred Christmas Pudding Gin. Den skal serveres ispiskende kold, så kondensen driver ned ad flasken – gerne direkte fra fryseren.

Master Distiller Ian Hart, er startet med at bage en traditionel engelsk Christmas Pudding Cake fra en opskrift, der selvfølgelig har været i familien gennem generationer. Den stammer fra hans gammelmoster Nellie og er naturligvis håndskrevet. Du kan se den gengivet på indersiden af flasken. Når kagen er bagt overhældes den med den fineste Sacred Gin inden den igen destilleres.

Opskriften på Christmas Pudding indeholder både tørrede frugter og krydderier, men ikke kun kanel, muskatnød, nelliker og ingefær. Smagen er langt mere a la akvavit end klassisk gin og fungerer derfor rigtig flot sammen med en højtbelagt mad med røget ål, hjemmelavet røræg og masser af purløg. Velbekomme og skål!

Sikke et juleeventyr der venter forude!

Kom og smag d. 8. dec.
Har du mod på, at tage glæderne på forskud, så kom forbi WhyNotGin’s Julemarked d. 8. dec. og smag på hele molevitten. Du finder os på Langebroagde 6V, 1411 Kbh K fra kl. 11 -16.

KH Iben

Flere spændende indlæg om gin

Ekobryggeriet Tonic

Vores svenske naboer har til tider været udfordret og underlagt besværlige begrænsninger, som monopolet, også kendt som Systembolaget, medfører. Det

Sacred Gin

Ian Hart og Hilary Whitney bor i Highgate, det pæne, nordlige London. Og selvom villavejen, en sommerdag, ikke afslører meget

Året der gik 2018

Også her på WhyNotGin er det blevet tid til en lille status på gin-året der er gået! Og er du