billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Gin til julen 2019

It’s beginning to look a lot like christmas…

Torsdag d. 28. november holdt WhyNotGin Årets Jule Ginsmagning for fuldt hus. Ja, vi var faktisk 136 mennesker i de fine, gamle lokaler på Store Kannikestræde, i hjertet af København. Men selvom der var fuldt hus, så tænker jeg, at der måske kunne sidde en sjæle derude og være nysgerrig efter årets gin-program. Hvad fik vi og hvilke ginner endte som aftenens favoritter? Svarerne kommer her:

Smagningen var bygget op omkring min seneste bog; GIN – til den kolde tid og ideen var at give inspiration til, hvordan du forkæler familien med gode gin-sager i den søde juletid. Der var noget for enhver smag! Der var både skønne G&Ts til at få julemaden til at falde på plads, et alternativ til snapsen i løbet af juledagene, et bud på en avec til kaffen, imens der køres hjemmerullet mandelmasse i ansigtet, slåengin til risalamanden og naturligvis et lunt alternativ til den varme rødvin med müsli på toppen. Og lad os starte med den.

Det lune alternativ
Julen er hjerternes fest, men det er også en tid med masser af gentagelser og traditioner, så derfor lagde vi ud med en efterhånden WhyNotGin klassiker – Vin Chaud med gin. Side 101 i GIN – til den kolde tid. Du finder også en variant af opskriften her.

Jeg var faktisk meget i tvivl om hvilket lunt alternativ fra bogen, vi skulle skyde ginsmagningen i gang med. Opskriften på lun solbærsaft med slåengin var også meget tæt på at blive bragt i spil. Den er lidt sødere og virkelig dejligt at varme fingerne på. Du finder opskriften side 105 i bogen.

Smagningens Gin & Tonic-ginner
Ingen tvivl om at der må et par Gin & Tonics til i løbet af juleferien og er du ude efter et par med et herligt og hyggeligt juletwist vil jeg anbefale:

GIN NR. 1: Edinburgh Christmas Gin (43%) serveret med Fever-Tree Clementine Tonic Water og et appelsinhjul med indstukket nelliker. Du kan læse meget mere her. Og yes, Edinburgh Christmas Gin var også på programmet sidste år. Jeg valgte den, fordi den var sidste års helt store favorit – et passende sted at starte, ikke sandt?

GIN NR. 2: Syv Sind Gin – Andet Sind (47%) serveret med Fever-Tree Mediterranean Tonic og hvis du absolut insisterer på garnish (for det er egentlig ikke nødvendigt) så giv den et lille nip frisk rosmarin og måske en tynd skive appelsinskal twistet ud over glasset. Har du planer om at servere dig en Negroni (læs mere her) i løbet af december, kan jeg på det varmeste anbefale Syv Sind Gin – Andet Sind, der er destilleret med 7 forskellige botanicals, nemlig: Enebær, korianderfrø, kvanrod, sød appelsin, gurkemejerod, granatæblekerner og ingefær.

Sidste år blev jeg spurgt: ”hvis vi gerne vil drikke G&Ts til juleanden, hvilken én vil du så anbefale”. Det har jeg virkelig tænkt længe over, for hvilket ansvar at anbefale en G&T til årets vigtigste måltid. Men nu ved jeg det! Uden tvivl den her G&T. Den er simpelthen så lækker i appelsinsmagen og samtidig super frisk, bitter på den lækre måde og herre sprød! Helt klart en af aftenens store favoritter.

GIN NR. 3: Yuletide Gin fra That Boutique-Y Gin Company (46%) serveret med Fever-Tree Clementine Tonic Water, granatæblekerner og appelsinskal. Oh altså, det smager godt! Ginnen er destilleret med intet mindre end 25 forskellige botanicals, der alle sammen skriger af jul og tilsammen synger den skønneste symfoni! Du finder ALT hvad du forbinder med jul i ginnen:

Enebær, kassiabark, kanel, muskatnød, nelliker, allehånde, kardemomme, clementin, ingefær, hele appelsiner indstukket med nelliker, rosiner, dadler, juletræsnåle (både fra Balsam & Douglas gran), julekage, forkullet eg, kastanjer, den engelske Christmas Pudding, chokolade trøfler, Lebkuchen (tyske julesmåkager) mince pies, Penettone, et helt honningkagehus, røgelse, myrra og intet mindre end spiseligt guld, så flasken også agerer rystekugle, så længe der er gin i. Hvabehar! Det er lige i overkanten på den helt perfekte måde. Jeg er selv helt solgt til den duft af krydret julekage, der rammer næsten, ved første snus og endnu mere af den rige og oplevelsesfylde mundfuld der venter i Gin & Tonicen.

Skulle du servere én Gin & Tonic til jul, vil jeg klart anbefale Yuletide Gin!

Boblere til listen: Det er altid svært at begrænse sig, når der skal laves program til sådan en smagning. I kapløbet var også: Pink Pepper Gin, Herbie Gin Christmas, Nordisk Gin Edition North Star, Elg Gin Merry Christmas, Tranquebar Christmas Spiced Gin, Eden Mill Candy Cane Christmas Gin, Trolden Copperpot White Christmas Spirit Gin og Sipsmith Christmas Tree Gin.

Et alternativ til snapsen
GIN NR. 4: Smagningens 4. gin var faktisk en genganger fra Årets Jule Ginsmagning 2018 (læs mere her). Den engelske Sacred Christmas Pudding Gin (40%) starter som en klassisk Christmas Pudding kage overhældt med den bedste engelske Sacred Gin. Det trækker i flere måneder henover efteråret og destilleres i 8 timer i Master Distiller Ian Harts vakuum still. Resultatet er en rig og ”kaget” duft. Smagen er krydret og giver på sin helt egen måde et hint til kommen. Server den iskold, direkte fra fryseren, sammen med sildene 1. Juledag.
Skal der tonic i, så prøv med Original Cherry Tonic (læs mere her), cocktailkirsebær og gran. Serverer du det i et stort glas, kommer det til at ligne en julekugle.

Et alternativ til avec’en
GIN NR. 5
: Det her var helt sikkert smagningens mest voksne gin og en gin til de meget voksne gin-drikkere. Fadlagret gin. Der kommer mere og mere af det og jeg må erkende, at jeg synes det bliver mere og mere spændende… Måske fordi jeg er ved at blive… gammel. voksen. ældre. Lad os gå med ældre. De fadlagrede ginner skal på ingen måde serveres med tonic. Lad vær med det. Server dem neat som et alternativ til en god whisky, cognac eller rom. Er du ikke så meget til whisky, cognac eller rom, så er det her nok heller ikke noget du kommer til at tænde helt af på. Nyder du derimod den kompleksitet som fadene kan give spiritussen kan jeg klart anbefale Elephant Aged Gin II (52%). Den er lavet på et 100% rug destillat, som har en naturligt krydret og frugtig karakter. Det er smagssat med de samme 14 botanicals som findes i den klassiske Elephant Dry Gin, men mængden er markant større, for at få meget mere smag og for at sikre, at smagsgiverne ikke drukner i fadet (billedligt talt). Ginnen hviler på tre forskellige fade i ca. 1 år, det blandes og til allersidst får det 3 måneder på fade fra Venezuela hvor der tidligere har ligget Diplomatico Rom på. Det giver en virkelig interessant sødme og et virkeligt lækkert hint af vanilje.

Gin til risalamanden
I bogen ”GIN – til den kolde tid” har jeg skrevet et stort afsnit om Sloe Gin. Fordi Sloe Gin er selvskrevet til jul og de kolde måneder generelt. Jeg har fortalt 1.000 gange, at vi drikker Sloe Gin til risalamanden hjemme hos mig. Iskoldt og i stedet for portvin. Læs evt. meget mere om Sloe Gin her eller fra s. 68 i bogen.

GIN NR. 6: Til smagningen havde jeg udvalgt den helt nye danske variant, Elg Sloe Gin (33%). Der buges hele 400g slåenbær pr. færdig flakse gin. Det er meget. Elg Sloe Gin er ikke voldsom sød/marcipan-agtig, men har en dejlig tør smag og et rigtig lækkert bid. Har du en sjat tilbage efter risalamanden, kan jeg meget varmt anbefale at servere den sammen med Fever-Tree Aromatic Tonic Water og evt. med dehydreret citrus. Oplagt appelsin. 

GIN NR. 7: Som ekstranummer serverede jeg City Of London Sloe Gin (28%), fordi der var nødt til at være et klassisk engelsk sloe-alternativ. Du ved, den dejligt søde, krydrede og marcipanagtige Sloe Gin. Det er City of London Sloe Gin. Den kan varmt anbefales og vil være det jeg betegner som en crowed pleaser. Skal du servere Sloe Gin for første gang til risalamanden, er det her et godt sted at starte. Har du en sjat tilbage er den også rigtig god sammen med Fever-Tree Aromatic og faktisk også Fever-Tree Mediterranean Tonic. Det får på en eller anden måde et hint af ice tea, på den lækreste måde, du nogensinde har smagt. 

GIN NR. 8: Hvis du er så fræk, at du påtænker at servere Gin & Tonic til risalamanden er du nødt til at vælge Il Mio Buen Natale Christmas Gin serveret med Indian Tonic og en smule af lagen fra amarenakirsebær. Jeg kan lige så godt sige det som det er; jeg er ikke nået i mål med at overtale min familie til at drikke G&Ts til risalamanden, men jeg kommer til at servere den her G&T til et par af månedens julefrokoster! Den er ret fræk. Il Mio Buen Natale Gin er italiensk inspireret og destilleret med store mængder amarenakirsebær – godt nok på Nordisk Brænderi i Nordjylland, men dér har de også ginhåndværket i orden, for nu at sige det på nordjysk. Master Distiller Anders Bilgram er utrolig dygtig til sit håndværk.

Så burde du være klædt på til en velsmagende jul, også med svigerfamilien. Tak for en fantastisk aften og tak fordi I var så mange, der ville være med. Jeg håber I er klar igen til næste år 🙂 


Gin-gle Bells og rigtig glædelig jul!
Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.