billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Kew Gin – økologisk og fra hjertet af London

 

Kew Gin – økologisk og fra hjertet af London

SPONSORERET

I 1759 grundlagde Prinsesse Augusta, Prinsesse af Wales og mor til King George III, Den Royale Botaniske Have, Kew Gardens. I dag er det verdens største og mest diversificeret samling af levende planter, fordelt på 326 hektar jord midt i London. Men det er faktisk også inspirationskilde og botanical-leverandør til de økologiske ginner; Kew Organic Gin & Kew Organic Explorers’ Strength Gin fra The London Distillery Company.

På besøg hos The London Distillery Company
I hvælvingen under jernbanen på sydsiden af Themsen, bare 2 minutters gang fra Tower Bridge, gemmer sig en lille perle. Udefra ser det ikke ud af meget. Det ligner en garageport. Men indenfor hersker store drømme og gin-håndværk i verdensklasse.

 

 

Det er Toby Sims der i dag er Master Distiller på destilleriet og ham der sørger for at holde de to kedler i kog. Der er nemlig nok at se til på det 100% økologiske destilleri, der både laver whisky, økologisk peberrodsvodka, rom, en deluxe triple sec og 4 forskellige ginner: Kew Organic London Dry Gin, Kew Organic Explorers’ Strength Gin, Dodd’s Gin og Dodd’s Old Tom Gin.

De to stills hedder Matilda & Christina. Matilda bruges udelukkende til whisky, hvorfor pot still’en Christina laver alt det andet. Hun har en kapacitet på bare 140 liter (det er vitterligt ingenting! Vi taler miniature destillering), men hun får også lov til at arbejde. Typisk destillerer hun 2 gange i døgnet, de fleste af ugens dage. Toby kalder hende en hårdt arbejdende og alsidig arbejdshest og tilføjer med et smil: ”She is my working wife. She does all the hard work and I take all the credit”.

Men noget tyder på at teamet på destilleriet også har hænderne op af lommeren. Alting foregår nemlig manuelt. Især (det nuttede) flakseapparat der kan håndtere 4(!) flasker ad gangen understrejer, at der virkelig er tale om håndværk med sjæl.

 

 

 

“Det er helt bevidst at alting er certificeret økologisk. Selvom det er dyrt, er det pengene værd. Kvaliteten er nemlig ikke til at overse. Det gælder både botanicals, men også basedestillatet, der er fremstillet af økologisk engelsk hvede. Det er med til at give ginen en helt unik olieret fylde i munden.”

Kew Organic Gin

Jeg har sagt det før og siger det gerne igen – Kew Organic Gin er alt det du ønsker dig af en klassisk tør gin med et fuldstændig nyt og nutidigt twist. Opskriften på Kew Organic Gin er blevet tilpasset en anelse, men det har bestemt haft nogen negativ indvirkning på ginen.

Der indgår nu 23 forskellige botanicals, hvoraf Toby løfter sløret for følgende: enebær, kvanrod, korianderfrø, citron-, lime- og grapefrugtskal, muskatnød, lakrids, kassiabark, santolina (også kendt som cypresurt), eucalyptus, rosmarin, citrongræs, orrisrod, passionsblomst og lavendelblomst.

En del af ginens botanicals stammer som nævnt fra Kew Gardens. Det foregår simpelthen ved at teamet fra The London Distillery Company, to gange årligt tager ud til Kew Gardens, for at høste botanicals. Toby fortæller at det altid er til stor skepsis for havens øvrige gæster, når de går i gang med at klippe, nippe og høste hvad de skal bruges til Kew Gin. Især passionsblomsten er virkelig smuk, når den høstes til ginen og det kan altså få det værste frem i midaldrende haveentusiastisker, der endnu ikke er bekendt med, at den smukke blomst skal blive til endnu smukkere gin.

Hjemme på destilleriet macererer udvalgte botanicals 18-24 timer forud for destilleringen. Den færdige Kew Organic Gin holder 46% i alkoholstyrke.

Tastingnotes:
Kew Organic Gin er et mesterværk, smukt balanceret, med en fantastisk sprød, men tør enebærprofil, floral kompleksitet og en spændende citrus

Æsken & flasken
Selv indpakningen til Kew Organic Gin gør mig begejstret! Det viser sig at The London Distillery Company har fået en helt særlig tilladelse til at gå i Kew Gardens gamle arkiver, hvor man finder botanisk inspirerede malerier og kunst, der er mere end 600 år gammelt. Æsken som Kew Organic Gin kommer i, er en kopi af et originalt maleri af passionsblomsten. Det ses eksempelvis ved de små visuelle folder der er på æsken, som selvfølgelig også er på original maleriet. Er det ikke sejt?!

 

Kew Gin & Tonic
Der er rigtig mange muligheder for at lave sig en eminent Kew & Tonic. Jeg kunne ikke dy mig for en lækker Pink Gin med Copenhagen Sodas Rose Hip Lemonade, som har en behagelig blomstret og på en gang tør smag, uden at være parfumeret.

Som tilbehør har jeg valgt rød grapefrugt og rosmarin. Det ser ikke bare pænt ud, det smager endnu bedre!
Den røde grapefrugt tilføjer en virkelig lækker frugtig sødme og rosmarinen har et perfekt match til ginens lavendel note.

 

 

 

 

 

Kew Organic Explorers’ Strength Gin

Kew Organic Explorers’ Strength Gin er destilleriets bud på en ”Navy Strength Gin”. Den holder 57,3% i alkoholstyrke og er en hyldest til de engelske opdagelsesrejsende og handlende der i tidernes morgen bragte eksotiske krydderier med hjem til London.

Kew Organic Explorers’ Strength Gin er altså en helt anden gin end Kew Organic Gin. Typisk er en navy strength gin, den samme gin, blot med en højere alkoholprocent. Men sådan er der ikke i det her tilfælde. Kew Organic Explorers’ Strength Gin destilleres med 15 botanicals. Der foregår ingen macerering forud for destillering. I stedet havner alle smagsgivere direkte nede i ”suppen”. Til Explorer’s Strength bruges enebær, korianderfør, lakridsrod, kvanrod, grapefrugtskal, kanel, citronskal, tørret appelsinskal, orrisrod, muskatnød, bergamot, grøn kardemomme, java peber, passionsblomst og sichuanpeber også kendt som anispeber eller japansk pebe.

 

Tasting notes:
Der er ingen tvivl om at Explorers’ Strength er mere vinter end sommer i sit udtryk. Ginen er meget mere dyb og krydret. Både i næsen og i munden er kardemomme, kanel og peber tydelig. Sichuanpeberen giver næsten fornemmelse af anis og nelliker, der efterfølges af sød appelsin. Der er virkelig meget smag og virkelig meget power i Explorers’ Strength Gin. Jeg er fuldstændig blæst bagover af imponade! Havde WhyNotGin haft en top 10 over favorit-ginner, ville Explorers’ Strength være selvskrevet!

 

Explorers’ Gin & Tonic
Jeg et mildest talt begejstret for smagen af Kew Explorers’ Strength Gin og sammen med 5 Cent Indian Tonic Water, får den lov til at komme til sin ret. På toppen bruger jeg frisk ingefær og grønne kardemomme kapsler. Det dufter helt vidunderligt og harmonerer godt med de andre krydrede nuancer, som ginen byder på.

 

Tilbage er vist bare at sige; rigtig god fornøjelse!
Kh Iben

Flere spændende indlæg om gin

Ny online ginsmagning 5. juni

Fredag den 5. juni (Fars Dag) kl. 20:00 afholder jeg i samarbejde med Ginkassen online ginsmagning med et imponerende udvalg af fantastisk gin til terrassen