billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Kongsgaard Raw Gin

I dag er det ikke nær så sensationelt, at løbe ind i en gin destilleret med æble, som det var bare for 5-6 år siden. Caorunn Gin (læs mere her) var en af de første ginner til at lære os, hvor fint æblet komplimenterer enebærret. I dag finder du masser af gode bud på ginner, der er destilleret med æble, men næppe mange så indbydende som Kongsgaard Raw Gin.

Kongsgaard Raw Gin er en historie om (g)innovation, kærlighed og en fælles glæde ved perfekt fremstillet spiritus. Bettina og Søren Kongsgaard er parret bag ginnen, der er stærkt inspireret af det robuste danske egetræ, som har historie og rødder helt tilbage til vikingetiden. Ginnen er bygget op omkring strukturen af træet – nedefra og op – fra rod til frugt. Ginnens 11 botanicals repræsenterer nemlig hver især de mange niveauer og lag i et træ. Noget der også afspejler sig i ginnens smag. Begynder vi nedefra er roden og træets frø repræsenteret ved galangarod, rå lakridsrod, ingefær, korianderfrø og chufa. Bevæger vi os op ad træet er stammen og bakken gjort af kanel, røget egetræ og harpiks. Til træets krone, hvor der er blade, blomster og frugt, er der brugt enebær, hele friske citroner og lokale danske æbler. Lige nu fra sorten Rød Aroma.

Og selv om der er tale om danske ideer og smag, er det den anerkendte franske master distiller Miko Abouaf, der står bag håndværket. Miko destillerer Kongsgaard Raw Gin, i Cognac i en kobber still, under åben flamme. En ældgammel destilleringsteknik, der virkelig stiller krav til håndværk og præcision. Måske ringer Miko Abouaf en klokke – det er fordi han er meget kendt for sin egen gin Pink Pepper Gin.

Kongsgaards noter
Kongsgaard Raw Gin holder 44% i alkoholstyrke og i næsen får du en fornemmelse af aromatiske æbler, lette enebær og et hint af citrus. Hvis du kommer en dråbe vand i den rene spiritus, vil du opleve at duftene ændrer sig og bliver mere fyrretræ og “earthy”. Den første mundfuld er utrolig blød og følges op af en varm smag af æbletærte balanceret med en forsigtig floral friskhed, der kommer fra ingefær og galangarod. Til sidst hænger en tør smag af kanel og tydelige enebær i munden.   

Botanicals
Du finder følgende 11 botanicals i Kongsgaars Raw Gin: Enebær, ingefær, galangarod, chufa, røget egetræ, kanel, harpiks, lakridsrod, korianderfrø, danske æbler, friske citroner

Enebær destilleres separat, for at opnå den største aromatiske kontrol og for at være sikker på, at smagen udvikler sig som den er tiltænkt, både når ginnen drikkes rent og mikses. Og enebær er ikke bare enebær. Det har været en lang proces at finde frem til netop de bulgarske enebær, som bruges i Kongsgaard Raw Gin. Sorten er blandt de få spiselige, til gengæld har det en kraftigere duft pga. øget indhold af kulbrinter, men mildere, finere og sødere smag takket være et højt indhold af invertsukker. Årsagen skal findes i klimaet og jordforholdene i Bulgarien. Hvor enebær fra Vesteuropa og USA kan virke mindre aromatiske og mere bitre og grove i smagen.

Kongsgaard & Tonic
Åh ja, Kongsgaard Raw Gin fungerer ikke bare fuldstændig eminent til Gin & Tonic, den fungerer eminent i masser af variationer af klassikeren. Mine egne favoritter er 

Den aromatiske Gin & Tonic
4 cl. Kongsgaard Raw Gin
10 cl. Fever-Tree Aromatic Tonic (læs mere her)
Æble & Stjerneanis
Masser af store isterninger

Den mildere Gin & Tonic
4 cl. Kongsgaard Raw Gin
10 cl. Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
Æble
Masser af store isterninger

Jeg kan også varmt anbefale Gin & Juice.
5 cl. Kongsgaard Raw Gin,
10 cl. af den bedste æblemost du kan fremskaffe
og et par dash Angostura bitter. Skål.   

I den go’e sags tjeneste – en hel Kongsgaard skov
Træer er en del af Kongsgaards DNA og derfor har Bettina og Søren også valgt at give lidt tilbage til moderjord. Parret planter træer i samarbejde med organisationen Treedom, der har planet mere end 600.000 træer på verdensplan. Træerne har mange fordele. De absoberer CO2, skaber arbejdspladser og bærer frugt til føde og måske en dag gin. The cirkle

Du kan læse meget mere om projektet på deres hjemmeside: https://www.kongsgaardgin.com/

Kongsgaard Dark Gin
Skulle du indenfor nærmeste fremtid finde dig selv foran ginhylden i supermarkedet og studse over at der er to Kongsgaard Ginner at vælge imellem, så er den god nok. Kongsgaard Raw Gin har fået en fætter. Han hedder Kongasgaard Dark Gin og er fadlagret.

Rigtig god fornøjelse
Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Ny online ginsmagning 14. august

Fredag den 14. august kl. 20:00 afholder jeg i samarbejde med Ginkassen en Online Ginsmagning med et imponerende udvalg af fantastisk gin