billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Mary le Bone Orange & Geranium Gin

Den 1. november er blevet en ganske særlig mærkedag, eller rette sagt fødselsdag. Mary le Bone Orange & Geranium Gin havde verdenspremiere og så for første gang dagens lys. Det er ingen hemmelighed, at jeg er ualmindelig stolt af, at det blev WhyNotGins lillebror, Ginkassen, der fik lov til at stå for premieren på den smukke og ikke mindst uhyr velsmagende gin.

Men inden vi for alvor når til detaljerne om Mary le Bone Orange & Geranium Gin, må vi omkring Master Distilleren, hans historie og vejen til det ultimative prestige projekt.

Master Distiller Johnny Neill
Johnny Neill er ud af den berømte Greenall-Whitley Familie, der siden 1762 og gennem 8 generationer har fremstillet og destilleret gin. Blandt de mest kendte ginner bør nævnes Greenalls Gin, Bombay Sapphire og Barkleley Square Gin, som er kommet til sidenhen.

Johnnys gin-eventyr startede selvsagt tidligt. Faktisk var det hans bedstemor, der lærte ham macereringens kunst og dét at arbejde med smag i alkohol. Det har altid ligget i kortene, at Johnny en dag selv skulle skabe en gin. Men for ham har det fra begyndelsen været vigtigt at opfylde to kriterier; 1) det måtte under ingen omstændigheder være en kopi af tidligere generationers håndværk og 2) det skulle være en gin med respekt for den klassiske engelske gin-stil. En smal stil at bevæge sig på. Hans første gin blev Whitley Neill London Dry Gin, som er inspireret af det afrikanske kontinent. Johnny er gift med en sydafrikansk kvinde og derfor var det oplagt for ham, at lade afrikanske botanicals smelte sammen med de klassiske engelske smagsgivere.

Whitley Neill Ginnerne
Whitley Neill London Dry Gin (læs mere her) modtag prisen ”Verdens bedste Gin” i 2007. Siden da er serien vokset og Johnny har bevæget sig lidt væk fra sit mantra om at være meget tro mod den klassiske engelske gin-stil. Alle hans ginner fortæller en historie, men der er blevet eksperimenteret og leget, så serien nu kommer i skønne og mere poppede varianter som; Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin (læs mere her), Whitley Neill Quince Gin, Whitley Neill Raspberry Gin, Whitley Neill Blood Orange Gin og limited editions som Whitley Neill Lemongrass & Ginger Gin.

Mary le Bone Gin
I efteråret 2016 skulle en ny gin-drøm blive til virkelighed. Historien om hvordan Johnnys tipoldeforældre tilbage i midten af 1700-tallet serverede deres allerførste gin, for de rige og berømte i Londons Pleasure Gardens, har været fortalt igen og igen. Særligt ved større familiesammenkomster. En historie om hvordan berømte kunstnere om søndagen spillede musik for smukke, unge prinser og prinsesser, der dansede og skyllede hele herligheden ned med familiens gin. Og om hvordan haven summede af liv og fashionable gæster. Det er en historie, der altid har fascineret Johnny og som nu er blevet støvet af.

Den oprindelige Marylebone Pleasure Garden findes desværre ikke længere, men Johnny har fortolket fortællingerne og lancerede i 2016 Mary le Bone London Dry Gin. En gin der holder 50,2% i alkoholstyrke og som er destilleret med botanicals, der øjensynligt har været at finde i haven. Bl.a. enebær, kamilleblomst, citronmelisse, lindetræ og søde appelsiner (læs meget mere om ginnen her).

Mary le Bone Orange & Geranium Gin

Nu er der kommet endnu en variant og en mulighed for at smage på datidens fashionable Pleasure Garden. Jeg taler selvfølgelig om Mary le Bone Orange & Geranium Gin.

Destilleringen og det tekniske
Samtlige af ginnens testkørsler er foregået på den elegante, men meget beskedne pot still, Isabella, (der i øvrigt er opkaldt efter Johnnys datter). Det egentlige batch nr. 1 er lavet som en one shot gin og destilleret i hjertet af London hos City of London Distillery, som Johnny har et tæt samarbejde med.

Pot Still’en Isabella

Johnny fortæller: ”Fra begyndelsen havde jeg et ønske om et blomstret tema og geranium virkede oplagt. Det har en vidunderlig duft og smag og fremstår meget særpræget.

Det var vigtigt for mig at holde opskriften forholdsvis simpel. Så det er helt bevidst, at der er en solid base af enebær, korianderfrø og kvanrod og så lidt mere appelsin og geranium, men uden det bliver aparte. Til gengæld var det ret svært at få geraniumen perfekt. Vi bruger faktisk kun 1g geraniumolie pr. 100g basedestillat, som vi derefter tilføjer i forhold til resten af den botaniske blanding i still’en.

Jeg brugte også en del tid på de søde appelsiner, da det var vigtigt for mig at deres smag ikke blev overdøvende. Vi endte med at hælde 1/3 af dem i en kurv uden på pot still, hvilket jeg er overbevist om, får appelsinerne til at fremstå mere balanceret og sørger for, at de ikke mister sin magiske charme.”

Geraniumblomst, også kendt som geranie eller duftpelargonie på dansk.

Botanicals:
I Mary le Bone Orange & Geranium Gin findes 8 botanicals: Enebær, korianderfrø, citronskal, kassiabark, kvanrod og orrisrod udgør et smukt klassisk fundament, som fuldendes af masser søde appelsiner og geranium blomst. Ginnen holder 46,2% i alkoholstyrke.

Duft & Smag:
Den rene, tørre duft af enebær får et charmerende, frugtigt følgeskab fra de søde appelsiner. Dufter du igen er geraniumblomsten ikke til at tage fejl af. Den er intens, nærværende og efterlader en karakteristisk, næsten parfumeret note i glasset. Når du smager på Mary le Bone Orange & Geranium Gin eksploderer geraniumblomsten ud i alle afkroge af munden. Appelsinen følger trop, hvor enebær, citron og kassiabark lidt mere afdæmpet understreger den klassiske dimension af ginnen.

 

 

 

 

 

 

 

Mary le Bone Orange & Geranium Gin & Tonic:
I Ginkassen anbefales denne servering:

  • 4 cl. Mary le Bone Orange & Geranium Gin
  • 12 cl. Lamb & Watt Tonic Water (læs mere om tonicen her)
  • 1 stk. tvistet appelsinskal
  • 1 citronhjul
  • Masser af store isterninger

Johnny tilføjer at ginnen, efter hans mening, også fungerer godt med et appelsinhjul og granatæblekerne og at han har en plan om at teste kombinationen med spiselige blomster.

Han tilføjer også at ginnens appelsinnoter fungerer fremragende sammen med Fever-Tree Sicilian Lemonade og ikke mindst med vermouth i en Dry Martini.

tv: Johnny Neill – billedet er taget til en frokost i London, jan. 2017, hvor jeg første gang mødte Master Distilleren.

Hvor køber man ginnen?
Godt spørgsmål! Mary le Bone Orange & Geranium Gin bliver på et tidspunkt frigivet i handlen, men lige nu er den forbeholdt medlemmerne af Ginkassen. Du kan læse mere om Ginkassen her, der kort fortalt er ligesom andre måltidskasser, bare sjovere…

KH Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.