billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Master Distiller for en dag

OKAY! I kender godt følelsen, når en våd drøm går i opfyldelse, ik?! Altså gin-drøm!?

I torsdags var jeg inviteret til master class, fordi et par herrer fra det skotske destilleri, Edinburgh Distillery, var i København. Jeg elsker master classes, mest fordi der altid er masser af gin, men også fordi der er mulighed for at tale med dem, der står med hovedet nede i kedleren og laver ginen. I tordags var ikke en hvilken som helts master class – det var en af de særligt gode!

Nicol som er distilling manager hos Edinburgh Distillery, talte os forholdsvis hurtigt igennem de 3 gin, der var på programmet; Edinburgh Gin, Edinburgh Sea Side Gin & Cannonball Gin (deres vidunderligt skønne navy strength gin). Det tog vel i omegnen af 5 min. Normalt tager sådan noget meget meget meget lææængere. Distilleres er et særligt folkefærd, der kan tale om deres gin i dagevis – det har sin charme bevares, men vi havde andre ting på agendaen i torsdags.

Der var nemlig givet tilladelse fra SKAT (det danske skattevæsen) – vi måtte destillere 2 x 1 liter gin! Som i; “ja det var ret meget psyko AWESOME!!!

Der var fremskaffet 2 mini-pot still’s til lejligheden – hvor de kom fra ved jeg egentlig ikke. Jeg glemte at spørge i ren begejstring over master class’en uventede udvikling. Der blev udvalgt 2 team-leaders, én til hver pot still. Ted Darko, som nok er en af Danmarks mest anerkendte bartendere, var den ene og jeg var den anden. And oh yez, det var stort for mig! Der var selvfølgelig Edinburgh Gin på højkant, til det hold der fik lavet eftermiddagens bedste gin! Dommerpanelet bestod bl.a. af Nicol & Fin, som begge kommer fra Edinburgh Distillery.

15174576_10153858347707331_898239773_n

Mit hold gik straks i gang med at lægge en forkromet plan for, hvad vi ønskede os af vores gin. Det skal lige sige, at der ikke var meget destillerings-erfarring at trække på, på holdet. Jeg var omgivet af super dygtige og meget passionerede bartendere, men destillering, var der ikke lige frem nogle af os, der kunne prale af, at have på cv’et. Anyway; vi blev hurtigt enige om at lave en Gin-&-Tonic-Gin. Vi ville gerne have en tør og tydelig smag af enebær, en frisk og lækker citrusnuance og en gin med noget krop og karakter. Vores botanical mix blev derfor: godt med enebær, tørret citronskal, korianderfrø, en lille smule kanel, kvanrod og orrisrod, et par peberkorn fra samme blanding som bruges i Edinburgh Cannonball Gin og én eneste kardemommekapsel. Vores mix kom op i pot still’en sammen med vodka og vand og så blev der tændt for varmeelementet, der sad i bunden af pot still’en.

15139263_10153858347697331_1474952173_n

15139434_10153858347662331_499017492_n
Vores botanical mix

15139306_10153858347642331_2018761531_n

Det andet hold arbejde med en teori om at lave en sipping gin. Altså en gin der kunne drikkes neat (hvilket i min optik virkede lidt underligt, idet de stod ca. 12 af Kbh’s bedste bartendere, der om nogle, kan få gode ting, til at smage endnu bedre?!) Nårh, men de gik lidt mere til den i forhold til mængden af kanel og appelsinskal og undlod kardeomme.

Mit hold lavede første cut, altså fjernede hoved-destillatet efter ca. 50 ml. gin. Andet cut lå, da vi havde destilleret ca. 450 ml. gin yderligere. Vi nedvandede vores gin med det skønne danske grundvand, som flyder i hanerne på Vesterbro og sjussede os frem til, at vi måtte have ramt en alkoholstyrke på lige under 60%.

De to destillerede gin skulle begge serveres som Gin & Tonic for dommerne, – noget vi var ret sikre på ville være med til at hive sejren hjem med vores G&T-gin. Vi havde bare lige overset én enkel detalje: 1 kardemomme kapsel til 1 liter gin var ALT ALT ALT ALT for meget. Det smagte jo nærmest ikke af andet. Noget der affødte ginens navn: Cardemomo.

14972034_10153858346482331_2021649682_n
Men pæn og præsentabel så den ud – vores Gin & Tonic !

Én eneste kardemommekapsel skulle desværre vise sig, at være en fatal fejl. Sådan lød begyndelsen i hverfald, da det andet hold løb med sejreren lige for næsen af os… Men skuffelsen var lige så hurtigt fordampet som den hjemme-destillerede gin: intet skulle ødelægge glæden ved min første gang! Min første gang som Master Distiller.

Tak for en genial eftermiddag, en super sjov gin-oplevelse og tak for god team spirit!

Gin tip of the day: hvis du går og overvejer at lave en hjemmelavet gin, altså et udtræk af krydderier i vodka, som du vil servere til jul, så vær virkelig varsom med kardemommen – den er hidsig. Jeg siger det bare.

God dag! Kh Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.