Monkey 47 – Distillers Cut 2017

Hvert år i oktober måned bliver ginscenen beriget med en helt særlig og yderst eksklusiv gin fra Black Forest Distillery: Monkey 47 Distiller’s Cut.

For Alexander Stein, grundlægger og ophavsmand til den ikoniske gin, er vintage udgivelserne en årlig tilbagevendende mulighed for at  lege, (gen)opleve og udforske de botaniske skatte, der gemmer sig bag særligt udvalgte ingredienser, når de destilleres med hans ”originale” Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.

Det hele handler om Species Rara (de sjældne arter, om man vil) det éne ekstra botanical, der et enkelt år får lov til at sætte sit aftryk og efterlade sit unika i Monkey 47 Distiller’s Cut. For at gøre forvirringen total er der altså i virkeligheden tale om en Monkey 48, da det udvalgte Species Rara tilføjes de i forvejen 47 unikke smagsgivere.

I år kulminerede Alexander Stein’s Herbal Hunt i 2.647 meters højde i det Schweiziske bjergpas Munt da la Bêscha. Den alpine ekspedition førte ham nemlig til dette års Species Rara: Iva – en bjergblomst der på latin er betegnes Achillea moschata.

Myten fortæller at røllikesorten som Iva-blomsten tilhører, opstod af rustne spåner fra Achilles spyd i den trojanske krig. Blomster der skulle helbrede sårede soldater.

Om den smukke, næsten skrøbelige Ivablomst har reddet store stærke soldater fra den grusomme død, må være op til læserens egen fantasi at vurdere, men hvad man ikke kan tage fra Iva er, at den helst befinder sig 1.500-3.400 meter over havets overflade, blomstrer fra juli til september, bliver mellem 5 – 20 cm. høj og er mere end almindelig svær at finde.

Alexander Stein har derfor haft allieret sig med en professionel bjergbestiger og selv høstet den begrænsede mængde Ivablomst- og blade, han behøvede til de bare 4.000 flasker Monkey 47 Distiller’s Cut 2017.

Ivablomsten og dens blade er vidunderligt aromatiske, velduftende og ekstremt intense. De har en fortryllende, harpiksagtig note, parret med et strejf af balsamico – en kombination der efterlader en sødmefuld og floral duft i den færdige gin.

Men inden vi når så langt, skal de omstændigt høstede Ivablomster og -blade marcerere i den originale Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin og efterfølgende destilleres (læs mere om Black Forest Distillery her). Efter destillering lagres ginkoncentratet i de store lerkrukker der står i forlængelse af destilleret. Først 3 måneder senere blandes ginkoncentratet med lokalt vand og flaskes.

Jeg er fuldstændig solgt og meget begejstret for Monkey 47 Distiller’s Cut 2017. I min bog er den blandt de bedste Distiller’s Cut til dato. Det er tydeligt en gin, der er tro mod den Originale Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, men samtidig sin helt egen. Citrussen er intens og næsten anmassende, men under den gemmer sig en fauna af blomsternoter, grønne græssede nuancer og en smule bær, næsten marmeladeagtigt.

Jeg har været så privilegeret at få den afbillede flaske tilsendt direkte fra destilleriet, men sidder du og overvejer at forkæle dig selv med en tidlig julegave, så må du til lommerne. Det er ikke engang sikkert at du finder Monkey 47 Distiller’s Cut 2017 i Danmark, men den kan købes på nettet fra 180$ (ca. 1150 kr. for 500 ml. gin).

Jeg kommer til at nyde min flaske, formentlig sammen med dejlige gin-venner, der vil sætte pris på vintage gin. Jeg tror vi kombinerer hele herligheden med en smule Fever-Tree Indian Tonicwater og måske de sidste lavendelblomster, der er overlevet i altankassen. Om der bliver twistet en anelse citron- eller grapeskal over drinks’ne, har jeg ikke afgjort endnu. Men jeg glæder mig utrolig meget.

Rigtig god weekend.

Kh Iben

Overblik over Monkey 47 Distiller’s Cut:

Monkey 47 Distiller’s Cut 2017: Achillea Moschata – Iva

Monkey 47 Distiller’s Cut 2016: Abietes Melle – Honning

Monkey 47 Distiller’s Cut 2015: Meum Athamanticum – Finbladet Bjørnerod

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014: Oxalis Triangularis – lilla kløver

Monkey 47 Distiller’s Cut 2013: Picea Abies – Norske fyrnåleskud

Monkey 47 Distiller’s Cut 2012: Hibiscus – Hibiscus blomst

Monkey 47 Distiller’s Cut 2011: Piper Borbonese – Java peber