Opal Gin – Nordens nye gin-perle

Der skal ikke meget mere end en ekstraordinær forkærlighed for hofdrikken Gin & Tonic til, for at kickstarte et gin-eventyr. Det ved Jacob og Morten, der netop har introduceret nordens seneste gin-perle, Opal Gin.

Historien om Opal Gin
Foruden et venskab der går tilbage til 1.G, hvor der siden er tilbagelagt en pæn mængde G&Ts, deler de to herrer også en ambition om at nytænke og forsøge at tage den klassiske gin til et nyt (nordisk) niveau. En sang der er sunget før på den danske gin-scene, men som absolut har flere vers at byde på. Især når det smager som Opal Gin fra Liquid Studio.

Jacob (tv) har gået på vinakademiets sommelier uddannelse og er til daglig restauratør på Klint, Design Museum Danmarks Café, i hjertet af København, hvor han serverer mad med rødder i det traditionelle danske køkken – opdateret på den københavnske måde, ifølge egne ord. Forståelsen for smag, og ikke mindst sammensætningen af smag, er altså ikke at negligere. Det er faktisk én af Jacobs spidskompetencer.

Opskriften til Opal Gin er da også opstået i køkkenet til Café Klint, hvor der er blevet testet et hav af smage og ikke mindst smagskombinationer. Helt lavpraktisk foregik det til en begyndelse med en vakummering af urter i vodka. Simpelthen for at få en fornemmelse af, hvad de forskellige smagsgivere kunne bidrage med og hvordan de virkede sammen.

På et tidspunkt hører de to herrer om fænomenet Gipsy Distilling. En term der bruges, når to fyrer som Jacob og Morten, har en drøm om at lave gin og har en ret præcis retning de gerne vil, men ikke noget destilleri. Derfra gik det ret stærkt, fortæller Morten.

Vi kom i kontakt med Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi, som synes vi havde et sjovt projekt og et unikt take på brugen af de nordiske botanicals og han ville heldigvis gerne arbejde sammen med os.

Botanicals i Opal Gin
På det tidspunkt havde Jacob og Morten lagt sig fast på ginnens 8 botanicals, som tæller: enebær, skovmærke, hvid peber, agurk, hyben, citronverbena, korianderfrø og fennikelfrø.

Destilleringen af Opal Gin
Master Distiller Anders Bilgram, der dirigerer slagets gang på Nordisk Brænderi, er altså også manden bag det destilleringsmæssige håndværk, når det kommer til Opal Gin. Ikke nogen ueffen samarbejdspartner, der har adskillige internationale, anerkendte ginner under bæltet. De mest kendte er nok Herbie London Dry Gin og Nordisk Gin (læs mere her).

Anders fortæller at udgangspunktet for Opal Gin er en 96% hvedefinsprit og fortsætter: ”Vi anvender alle 8 botanicals i kedlen på én gang. Vi bruger således ikke kurven, da vi med de botanicals, der indgår i Opal Gin ikke vil få nok smag ud. Havde der været friske blomster eller tilsvarende, ville vi nok have brugt kurven. Men hyben, agurk og citronverbena, giver bedre resultat nede i kedlen. Det samme gælder skovmærke, som jo er tørret”. Opal Gin batch Nr. 1 er lavet på destilleriets specialfremstillede tyske kedel, der har en kapacitet på bare 200 liter.

Opal Gin holder 41,4% i alkoholstyrke og de resterede 58,6% er vand fra Nordisk Destilleris egen brøndboring, som går knapt 30 meter ned i undergrunden omkring Ty Nationalpark. Anders tilføjer, at det er utrolig godt og rent vand med en fin mineralbalance.

Smagen af Opal Gin
Kompleksiteten i Opal Gin er skabt udelukkende fra nordiske botanicals, bortset fra den hvide peber. Normalt destilleres gin med kanel, lakridsrod og massere af citrus for at give kompleksitet. Ved at udelade disse, gives der plads til mere subtile noter, som eksempelvis skovmærke, agurk og hyben.

Resultatet af de mange anstrengelser ender med en harmonisk duft af fennikel og enebær med et underspillet blomstret strejf af hyben. Kombinationen af agurk, skovmærke og citronverbena giver en saftig grøn smag og en naturlig nordisk citrus note. Afslutningsvis efterlader den hvide peber en varm prikkende fornemmelse. Opal Gin har en ren og sprød smag – med unika, uden det bliver gakket. 

Designet af Opal Gin
På trods af verdens, formentlig, mindste forside etikette (ja det er forsiden) er der alligevel gået mange tanker i designet af Opal Gin. Udgangspunktet er taget i de originale Wegner farver fra Opala møblerne. Den originale opal grønne farve, er den der ses i nederste venstre hjørne på flaskens bagside. Derfra har den fået en gradient så den let changerer. Det måtte godt været lidt kækt og lidt artzy, men samtidig underspille – på samme måde som vores gin, tilføjer Morten.

Og det er ikke bare farven og formen på etiketten der har fået tanker. Har du en flaske Opal Gin stående derhjemme så mærk lige en ekstra gang. Bagside etiketten er lavet i et specielt materiale, der føles silkeagtigt, når man lader fingrene glide ned over. Små detaljer der summer op til et gennemarbejdet produktet, der ikke tidligere er set.

Serveringen af Opal Gin
Gin & Tonic
Der er igen tvivl om at jeg (Iben) synes at Opal Gin smager forrygende. Derfor foretrækker jeg min Opal & Tonic sådan her:

  • 5 cl. Opal Gin
  • 10 cl. Fever-Tree Indian Tonic
  • 1-2 tørrede grønne æbler
  • Masser af store isterninger

Der er så meget dejlig smag i Opal Gin at den ikke skal kamufleres, men understøttes. Det gør Fever-Tree Indian Tonic på forunderlig vis. På samme måde behøver garnishen ikke ændre smagen radikalt og de tørrede æbler giver en perfekt forsigtig duft og meget let sødme til den færdige Gin & Tonic!

White Negroni
Er man en lidt mere eksperimenterende sjæl anbefaler Jacob og Morten en White Negroni:

  • 2 cl. Opal Gin
  • 2 cl. Suze
  • 4 cl. hvid sød vermouth (fx Berto, som kan købes hos ViniKultur)
  • 1 dash Angustora Orangebitter

Afmål alle ingredienser og rør dem i et tumbler glas med rigeligt isterninger.

Har du prøvet Opal Gin? Fortæl gerne hvad du synes om den!

Kh Iben

 

 

Følg Opal Gin på Instagran: https://www.instagram.com/liquidstudiocph/
eller læs mere på https://liquidstudiocph.com

vil dine venner også læse den? Del gerne

Facebook
LinkedIn
Twitter

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.