billede af iben til blog

Iben Diamant

Det er mig som står bag WhyNotGin. Gin handler for mig om  eminente smagsoplevelser, men i ligeså stor grad selve ginglæden.

Vi nyder og snakker om gin af en helt bestemt årsag. Det er sjovt, spændende og tilnærmeligt. Det skal det fortsat være – også selvom vi nørder med tingene.

Velkommen til mit univers.

Gin Events

Scapegrace Dry Gin

Kender du det her scenarie: Dit barbord bugner af spændende, moderne, nytænkende og innovativ gin, men alligevel står du fredag efter fredag og stirrer ned på de fine flasker og har svært ved at bestemme dig for, hvilken én du skal vælge? Hvis du præcis ved hvad jeg fabler om, er det fordi du mangler en Scapegrace Dry Gin i din samling. En gin, der smager af gin og samtidig er som en kamæleon, der virkelig viser mange dejlige og ikke mindst forskellige ansigter i en G&T, fungerer eminent i en Negroni og serverer en hårdtslående Dry Martini.

Historie
Fortællingen om Scapegrace Dry Gin tager sin begyndelse med to unge mænd, som egentlig ikke kendte hinanden særlig godt, men hvor den ene havde tænkt sig, at gifte sig med den andens søster. Krydret med en deltids-musikant og uhyr mange Gin & Tonics var fundamentet på plads til Rogue Society Gin, nu omdøbt til Scapegrace Premium Dry Gin.

De to svogere og deltid-musikanten Daniel Mclaughlin, Mark Neal og Richard Bourkes eventyr tog dog først for alvor rigtig fart, da de mødte Master Distiller John Fitzpatrick. Johns destilleri er placeret strategisk og med stor bevidsthed ved foden af de sydlige alper på New Zealand, fordi beliggenheden giver adgang til fuldstændig enestående og rent smeltevandet fra de omkringliggende glacisere.

Men selvom der var en ambition og en drøm om at skabe en enestående gin, skulle det tage 2 år før de 12 botanicals, også refereret til som Naturens Vilde Apostle, og deres indbyrdes forhold faldt på plads.

Botanicals i Scapegrace Dry Gin
De 12 forholdsvis klassiske gin botanicals stammer fra det meste af verden og tæller: enebær fra Toscana i Italien, der er valgt pga. deres ekstraordinært høje olieindhold, spanske appelsiner og citroner, fordi de er bedst på de kanter, korianderfrø fra England, kardemommekapsler fra Guatemala, muskatnød fra Grenada, kvanrod fra Polen, nelliker fra Comoros (jeg måtte også have gang i Google Maps), orrisrod og lakridsrod fra Italien, kassiabark fra Kina og kanel fra Sri Lanka. 

Destilleringen
Alle 12 botanicals macererer i den neutrale hvedespiritus, der indledningsvis har en alkoholstyrke på 99,6%, inden det hele destilleres i den originale John Dore kobber pot still fra 1800-tallet. Kedlen har på forunderlig vis fundet vej til New Zealand fra UK engang i de tidligere 70’ere. Den er opkøbt på et marked, hvor sælger vist ikke helt var klar over den gamle kobbers værdi og som nu destillerer verdensklasse gin. Den færdige Scapegrace Gin holder 42,2% i alkoholstyrke. De resterende 57,8% er smeltevand, der gennem mere end 80 år er filtreret via New Zealands sydlige alper. Så synes du Scapegrace Gin smager rent, så er der en god forklaring.

Bonusinfo
Det bør måske tilføjes med en fodnote, eller indskudt sætning, at Scapegrace Dry Gin har en storebror; Navy Strength ginnen Scapegrace Gold, der holder en alkoholprocent på 57% og som gemmer på et 13. botanical, nemlig tørret mandarin.

Begge flakser er inspireret af originale Genever flakser, som en respektfuld anerkendelse af fortidens gin-makers og alt hvad de har lært os, om det vi ved om gin i dag. 

Smagen af Scapegrace Dry Gin
Der er ingen tvivl om at Scapegrace Dry Gin umiddelbart både dufter og smager klassisk. Det er enebærerne der utvivlsom er hovedrolleindehaver og nyder spotlightet. Enebærerne fremstår olieret og fede på den dér virkelig lækre måde. Citrusnoterne er intense og særligt den forsigtige sødme fra appelsin er bemærkelsesværdi. I enden er det de mørkere smagsgivere, der efterlader en varm og krydret note, der hænger bagerst i munden. Både kardemomme, muskat og nelliker understreger en lang og dyb eftersmag.

Gin & Tonic
Den forholdsvis klassiske, men stadig utrolig spændende kombination af botanicals, efterlader et hav af muligheder, når der skal serveret Gin & Tonic.

Min foretrukne Scapegrace & Tonic fremhæver citrusnoterne og lyder sådan her

 • 5 cl. Scapegrace Dry Gin
 • Ca. 10 cl. Fentimans Connoisseurs Tonic Water
 • En kvist frisk citronverbena (alternativt citronmelisse)
 • Masser af isterninger

Det er især Fentimans Connoisseurs Tonic, der er nøglen til de tydelige citrusnoter. Læs mere om tonicen her.

Den mildere Gin & Tonic, hvor frugten og krydderurterne fremhæves:

 • 5 cl. Scapegrace Dry Gin
 • 10 cl. sødmefuld tonic fx 1724 eller Fever-Tree Mediterrean Tonic
 • En skive frisk appelsin
 • Et kvist citrontimian
 • Masser af isterninger

Den spicy Scapegrace & Tonic
Der er så mange mørke krydderier på Scapegraces botanical-liste og det er nemt at lade dem blive det bærende element i din Gin & Tonic:

 • 5 cl. Scapegrace Dry Gin
 • 10 cl. ultra tør tonic som eksempelvis East Imperial Tonic eller en tonic der for alvor leger med: Fever-Tree Aromatic Tonic.
 • En stang hel kanel
 • Masser af isterninger

Tilbage er vel bare at sige; har du ikke allerede Scapegrace Dry Gin i din samling, så har du lige fået endnu et gin-ønske.

Rigtig god fornøjelse med den.
KH Iben

Flere spændende indlæg om gin

Gin & TV – 2. okt

Jeg ved det godt… Der sker ikke så meget her på domænet for tiden. Det er der flere forklaringer på.

Gin & TV – 14. august

Gin & TV – en online smagning er virkelig sjovt! Og I er vilde med det. Og det er vi

Årets Gin Julegave

Køb et ekslusivt smagesæt til den 15. januar. Vi sender ud medio december, så den er parat til at ligge under træet.