Slåen Gin

Slåen Gin

Hjemme hos mig drikker vi gin til julemaden. Eller det vil sige, vi drikker Slåen Gin til risalamanden. Slåen Gin har nemlig en vidunderlig karakteristisk mandel/marcipanagtig smag, der passer perfekt til den fede risalamande, mandlerne og de syltede kirsebær. Jeg introducerede det sidste år og selvom det vakte en del skepsis og bekymring til at starte med, er det åbenbart sidenhen blevet fast kutyme. Jeg er i hvert fald blevet bedt om at medbringe en flaske Slåen Gin til julemiddagen igen i år.

Men det store spørgsmål er nu: hvad skal det være for en Slåen Gin?!

Jeg har derfor i slåen ginens tjeneste lavet en test. Jeg er gået systematisk og videnskabeligt til værks – eller det vil sige, jeg har smagt 9 forskellige Slåen Gin og givet dem lidt kommentar med på vejen.

Måske I også skal have Slåen Gin juleaften hjemme hos jer?
Under alle omstændigheder er der rig mulighed for at blive (g)inspireret.

Hvordan skal Slåen Ginen serveres?

Hjemme hos os drikker vi Slåen Ginen iskold til risalamanden.
Skulle du være så heldig at have en sjat tilbage så bland den med tonic. Enten klassisk tør tonic a la Erasmus Bond Dry Tonic eller eksempelvis Fever-Tree Lemon Tonic (få opskrift her).

Du kan også lave deluxe versionen og servere Slåen Gin med champagne – evt. til Nytår.

 

Hvad er Slåen Gin

Slåen Gin er et gammelt engelsk fænomen der især har være populært på landet. I løbet af efteråret modnes slåenbærerne, men de høstes først lige efter første nattefrost, da det får bærrets skal til at sprænge og de får den vidunderlige mandel/marcipanagtige smag. Efter høst macererer (trækker) slåenbærerne sammen med sukker i en allerede destilleret gin. Typisk har Slåen Gin ikke en lige så høj alkoholprocent som almindelig gin og gør det derfor til en oplagt gin-likør.

Elephant Sloe Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 399 kr.
Alkoholprocent: 35%
Botanicals: 15: Slåenbær + de 14 originale botanicals fra Elephant Gin (enebær, djævleklog, løveøre, bucha, baobab, afrikansk malurt, frisk ingefær, grønne æbler, bjergfyr, appelsinskal, allehånde + tre ukendte ingredienser.

Næse: Klassisk krydret juleduft der giver associationer til stjerneanis, allehånde, kanel, nelliker og appelsin. Især kanelen er intens, men giver heldigvis også plads til de sødere slåenbær.

Mund: Elephant Sloe Gin har en intens krydret smag, hvor især kanel stikker frem. Slåenbærrene efterlader en balanceret mandelnote, der ikke bliver for sød, men dejlig krydret. Ginens alkoholstyrke på 35% sørger for masser af smag, men betyder også at eftersmagen kan føles en anelse skarp.

Køb den hos Kjær & Sommerfeldt

Bathtub Sloe Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 299 kr.
Alkoholprocent: 33,8%
Botanicals: Enebær, koriander, kanel, kardemomme, nelliker, appelsinskal og slåenbær.

Der går næsten et halvt pund slåenbær til hver enkelt flaske

Næse: Dejlig duft af frugt, nødder, kardemommekapsler, mint og et strejf af peber.

Mund: Rig og kraftig smag af slåenbær samt charmerende kardemomme-krydret. En forsigtig alkoholburn i eftersmagen, der efterlader peber-noter og som vil være en kontrast til den fløde-fede juledessert.

Plymouth Sloe Gin

 

Indhold: 70 cl.
Pris: 299 kr.
Alkoholprocent: 26%
Botanicals: 8 – de 7 klassiske Plymouth Gin botanicals (enebær, citron, appelsin, kvanrod, orrisrod, kardemomme og korianderfrø) + slåenbær.

Fremstilles efter original opskrift fra 1893

Næse: Her får du masser af marcipan, næsten fornemmelsen af (Amarena) kirsebær. Plymouth Sloe Gin er sødmefuld og frugtig i næsen.

Mund: Der er virkelig smæk på den karakteristiske slåenbær-/marcipanagtige smag, der næsten går over og får noter af tørret frugt – a la svesker. Plymouth Sloe gin er formentlig testens sødeste Slåen Gin, der samtidig har en skøn varm mundfølelse og ikke for høj alkoholprocent.

Der er tale om en crowd pleaser og en Slåen Gin som alle vil kunne li’. Er der første gang du skal have familien til at drikke Slåen Gin juleaften, er Plymouth Sloe Gin det sikre valg.

Køb den her: https://whynotgin.dk/ginbutik/plymouth-sloe-gin-26-70-cl/

Monkey 47 Sloe Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 335 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: 47 – Bl.a. vilde tyske slåenbær, enebær, hyldebær, allehånde, nelliker, brombær, lakridsrod, pomelo, hybenrose, kanel, pomerans, bitter appelsin, citrongræs, grapefrugtskal mf.

Anden Info: De vilde slåenbær håndplukkes omkring Schwarzwald i Tyskalnd. Efterfølgende macererer de i den originale Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.

Næse: Ginen er forholdsvis tør og testens mest citrusfriske slåen gin. Ginen har en tydelig duft af bitter citrus, især grape, en snært af mint og mere afdæmpede frugt- og bærnoter, end mange af de andre Slåen Gin.

Mund: Monkey 47 Sloe Gin har en lækker bitter/sød smag og ganske rig citrussyre sammenliget med testens øvrige gin. Det er ikke den altoverskyggende fuldfede, klistersøde marcipan-oplevelse. Der er nærmere tale om en kølig fornemmelse i munden, der stammer fra kombinationen af en snært af mint og en tydelig citrus. Uden tvivl en kontrast til den fløde-fede risalamande.

Njord Slow Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 479 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: Slåenbær, brombær, fyr, citronverbena, lavendel, koriander og lakridsrod m. fl

Anden info: Njord Gin destillerer selv deres basedestillat til denne Slåen Gin. Det laves af malt og kartofler og giver en dyb og kompleks smag til de sødere bær.

Næse: Her er der tale om en mere kompleks duft af bl.a. kanel, sommerbær, et hint af mandel samt kartoffelbasen, der giver vidunderlig dybde, afstemt syre til ginen.

Mund: Njord Slow Gin har en forsigtig bitter smag og en skøn skøn syre fra især brombær, der giver ginen en solmoden smag af sensommerfrugt, der komplimenterer slåenbærenes mandelnoter utrolig godt. Den mere udbredte marcipanfornemmelsen holdes lidt i snor. Til gengæld sørger basedestillatet for en rig og dyb smag, der hænger vidunderligt længe i munden.

Njord Slow Gin er det nørdede valg. Tag den med hvis du vil imponere.
Køb den her: https://www.njordgin.com/products/njord-distilled-slow-sloe

Sipsmith Sloe Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 349 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: 11: Slåenbær + de 10 originale Sipsmith botanicals: enebær, korianderfrø, kvanrod, lakridsrod, orrisrod, mandeler, kassiabark, kanel, appelsin- og citronskal.

Det er den klassiske Sipsmith London Dry Gin der er basen til Sipsmith Sloe Gin.

Næse: Sipsmith Sloe Gin dufter fuldstændig som nysmuttede mandler. En anelse fedt, en anelse nøddeagtigt – ekstremt dejligt og meget af jul.

Mund: Slåenbærerne sørger for en eksplosion af smag der er mere mandel- og nøddeagtig end den er klistret marcipansød. De olierede enebær afstemmer ginen sammen med de friske appelsinnoter og efterlader en behagelig bitter fornemmelse, der kommer til at være perfekt sammen med fløden fra risalamanden. Både smag, alkoholstyrke og mundfølelse går op i en højere enhed – WhyNotGin’s favorit

Køb den her: https://whynotgin.dk/ginbutik/sipsmith-sloe-gin-29-50-cl/

Filliers Sloe Gin

 

Indhold: 50 cl.
Pris: 259 kr.
Alkoholprocent: 26%
Botanicals: 29. Blandt andet: enebær, håndplukkede vilde slåenbær, humle, kanel, korianderfrø, azahara (appelsinblomst), malt, kvanrod, allehånde, friske appelsiner, frisk citronskal og frisk lime.

Næse: Filliers Sloe Gin har en virkelig intens frugtig duft. Næsten svesket. Slåenbærerne er virkelig i centrum – der giver en tydelig marcipanfornemmelse. Masser af dybde og masser af krydderi som måske kunne være allehånde, kanel – men også nelliker og stjerneanis.

Mund: Filliers Sloe Gin sørger for en eksplosion af slåenbær. Smagen er utrolig rig og giver næsten associationer til svesker eller tørrede abrikoser. Smagen er sødemefuld og frugtig til en start, men Filliers Sloe Gin gemmer på mere – især en fornemmelse af appelsin. Eftersmagen er en anelse tør, der uden tvivl stammer fra enebærerne. Et rigtig godt bud til risalamanden.

Her får du virkelig god gin for pengene.
Køb den her: https://whynotgin.dk/ginbutik/filliers-sloe-gin-26-50-cl/

Gordon’s Sloe Gin

 

Indhold: 70 cl.
Pris: 249 kr.
Alkoholprocent: 26%

Næse: Masser af mandel

Mund: Udmærket slåenbærsmag, dog en lidt skarp eftersmag på trods af “kun” 26% i alkoholstyrke. Ikke den store smagskompleksitet og måske bedre til drinks end til at drikke rent.

Foxdenton Sloe Gin

 

Indhold: 70 cl.
Pris: 275 kr.
Alkoholprocent: 27%
Botanicals: Bl.a. enebær, korianderfør, citronskal, lime blomst, kvanrod, orrisrod og slåenbær.

Næse: Foxdenton Sloe Gin dufter næsten identisk med julemarcipan. Den dejligt søde af slagsen. 

Mund: Marcipansmagen er slet ikke til at tage fejl af og giver ginen en virkelig lækker smag, der følges op af blomme- og andre frugtfornemmelser. Alkoholen opfører sig behageligt i munden. Der er ikke nogle skarpe fornemmelser, bare ren creme. Et godt alternativ til den klassiske portvin. Sød og krydret.

vil dine venner også læse den? Del gerne

Facebook
LinkedIn
Twitter