Slåen Gin
Hjemme hos mig drikker vi gin til julemaden. Eller det vil sige, vi drikker Slåen Gin til risalamanden. Slåen Gin har nemlig en vidunderlig karakteristisk mandel/marcipanagtig smag, der passer perfekt til den fede risalamande, mandlerne og de syltede kirsebær. Jeg introducerede det forrige år og selvom det vakte en del skepsis og bekymring til at starte med, er det åbenbart sidenhen blevet fast kutyme. Jeg er i hvert fald blevet bedt om at medbringe en flaske Slåen Gin til julemiddagen igen i år.
Men det store spørgsmål er nu: hvad skal det være for en Slåen Gin?!
Jeg har derfor i slåen ginnens tjeneste lavet en test. Jeg er gået systematisk og videnskabeligt til værks – eller det vil sige, jeg har smagt alle de forskellige Slåen Gin, jeg har kunne opdrive og givet dem lidt kommentarer med på vejen.
Måske I også skal have Slåen Gin juleaften hjemme hos jer?
Under alle omstændigheder er der rig mulighed for at blive (g)inspireret.
Hvordan skal Slåen Ginnen serveres?
Når Slåen Ginnen drikkes til risalamanden skal den helst være iskold! Uden isterninger, bare iskold.
Men skulle du være så heldig at have en sjat tilbage så bland den med tonic. Enten klassisk tør tonic a la Erasmus Bond Dry Tonic eller Fever-Tree Lemon Tonic og få en Sloe Spritzer (find opskrift her). Du kan også lave deluxe versionen og servere Slåen Gin med champagne – evt. til Nytår.
Hvad er Slåen Gin
Slåen Gin er et gammelt engelsk fænomen, der især har være populært på landet. I løbet af efteråret modnes slåenbærerne, men de høstes først lige efter første nattefrost, da det får bærrets skal til at sprænge og de får den vidunderlige mandel/marcipanagtige smag. Efter høst macererer (trækker) slåenbærerne sammen med sukker i en allerede destilleret gin. Typisk har Slåen Gin ikke en lige så høj alkoholprocent som almindelig gin og gør det derfor til en oplagt gin-likør.
Plymouth Sloe Gin
Indhold: 70 cl.
Pris: ca. 299 kr.
Alkoholprocent: 26%
Botanicals: 8 – de 7 klassiske Plymouth Gin botanicals (enebær, citron, appelsin, kvanrod, orrisrod, kardemomme og korianderfrø) + slåenbær.
Fremstilles efter original opskrift fra 1893
Næse: Her får du masser af marcipan, næsten fornemmelsen af (Amarena) kirsebær. Plymouth Sloe Gin er sødmefuld og frugtig i næsen.
Mund: Der er virkelig smæk på den karakteristiske slåenbær-/marcipanagtige smag, der næsten går over og får noter af tørret frugt – a la svesker. Plymouth Sloe gin er formentlig testens sødeste Slåen Gin, der samtidig har en skøn varm mundfølelse og ikke for høj alkoholprocent.
Der er tale om en crowd pleaser og en Slåen Gin som alle vil kunne li’. Er der første gang du skal have familien til at drikke Slåen Gin juleaften, er Plymouth Sloe Gin det sikre valg.
Njord Slow Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 479 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: Slåenbær, brombær, fyr, citronverbena, lavendel, koriander og lakridsrod m. fl
Anden info: Njord Gin destillerer selv basedestillatet til denne Slåen Gin. Det laves af malt og kartofler og giver en dyb og kompleks smag til de sødere bær.
Næse: Her er der tale om en mere kompleks duft af bl.a. kanel, sommerbær, et hint af mandel samt kartoffelbasen, der giver vidunderlig dybde til ginnen.
Mund: Njord Slow Sloe Gin har en forsigtig bitter smag og en skøn syre fra især brombær, der giver ginnen en solmoden smag af sensommerfrugt, der komplimenterer slåenbærenes mandelnoter utrolig godt. Den mere udbredte marcipanfornemmelsen holdes lidt i snor. Til gengæld sørger basedestillatet for en rig og dyb smag, der hænger vidunderligt længe i munden.
Njord Slow Gin er det nørdede valg. Server den, hvis du vil imponere!
Sipsmith Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 349 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: 11: Slåenbær + de 10 originale Sipsmith botanicals: enebær, korianderfrø, kvanrod, lakridsrod, orrisrod, mandeler, kassiabark, kanel, appelsin- og citronskal.
Det er den klassiske Sipsmith London Dry Gin der er basen til Sipsmith Sloe Gin.
Næse: Sipsmith Sloe Gin dufter fuldstændig som nysmuttede mandler. En anelse fedt, en anelse nøddeagtigt – ekstremt dejligt og meget af jul.
Mund: Slåenbærerne sørger for en eksplosion af smag, der er mere mandel- og nøddeagtig end den er klistret marcipansød. De olierede enebær afstemmer ginnen sammen med de friske appelsinnoter og efterlader en behagelig bitter fornemmelse, der kommer til at være perfekt sammen med fløden fra risalamanden. Både smag, alkoholstyrke og mundfølelse går op i en højere enhed – WhyNotGin’s favorit 2017
Sacred Sloe Gin – Økologisk
Indhold: 70 cl.
Pris: 439 kr.
Alkoholprocent: 28,8%
Botanicals: Enebær, citron, appelsin, grapefrugt, lakridsrod, mandel, kvanrod, orrisrod, kassiabark, kardemomme, korianderfrø, røgelse og slåenbær + ekstra enebær.
Anden info: Se lige den farve! Der er ingen tvivl om at Sacred Sloe Gin har testens flotteste og mest intense farve. Og det samme er faktisk tilfældet for konsistensen. Sacred Sloe Gin laver tunge gardiner i glasset. De engelske slåenbær har trukket i den originale Sacred Gin i 2,5 år! Det er utrolig lang tid, sammenlignet med andre slåen gin, der typisk ikke ligger længere end op til 3 måneder. Lige inden Sacred Sloe Gin flaskes, tilsættes endnu et destillat af enebær, for at tilføre ekstra power.
Næse: Utrolig frugtig og rig i duften. Især tørret frugt; rosin, sveske og brun sukker er umiddelbare i næsen.
Mund: Det første der fik mig til at sukke, var faktisk ikke smagen, men konsistensen. Den er fløjlsblød og utrolig lækker. Næsten som sirup. Men smagen kan også! Her har vi fat i en slåen gin, med streg under gin. Enebærerne giver ginnen en kraftig tør smag og sørger for et bid, der er flot balanceret med den fede nødde-note og de fine frugtnuancer. Eftersmagen er lang og intens. Sacred Sloe Gin er dyr, men den er pengene værd. Kandidat til Juleaften 2018 hjemme hos mig.
Elephant Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 399 kr.
Alkoholprocent: 35%
Botanicals: 15: Slåenbær + de 14 originale botanicals fra Elephant Gin (enebær, djævleklog, løveøre, bucha, baobab, afrikansk malurt, frisk ingefær, grønne æbler, bjergfyr, appelsinskal, allehånde, kassiabark, hyldeblomst og lavendel).
Næse: Vidunderlig krydret juleduft der giver associationer til julens bedste krydderier. Bl.a. stjerneanis, allehånde, kanel, nelliker og appelsin. Især kanelen er intens, men giver heldigvis også plads til de sødere slåenbær.
Mund: Elephant Sloe Gin har en intens krydret smag, hvor især kanel stikker frem. Slåenbærrene efterlader en balanceret mandelnote, der ikke bliver for sød, men dejlig krydret. Ginnens alkoholstyrke på 35% sørger for masser af smag, men betyder også at eftersmagen kan føles en anelse skarp.
Vælg Elephant Sloe Gin hvis du vil have masser af smag!
Filliers Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 259 kr.
Alkoholprocent: 26%
Botanicals: 29. Blandt andet: enebær, håndplukkede vilde slåenbær, humle, kanel, korianderfrø, azahara (appelsinblomst), malt, kvanrod, allehånde, friske appelsiner, frisk citronskal og frisk lime.
Næse: Filliers Sloe Gin har en virkelig intens frugtig duft. Næsten svesket. Slåenbærerne er virkelig i centrum – der giver en tydelig marcipanfornemmelse. Masser af dybde og masser af krydderi som måske kunne være allehånde, kanel – men også nelliker og stjerneanis.
Mund: Filliers Sloe Gin sørger for en eksplosion af slåenbær. Smagen er utrolig rig og giver næsten associationer til svesker eller tørrede abrikoser. Smagen er sødemefuld og frugtig til en start, men Filliers Sloe Gin gemmer på mere – især en fornemmelse af appelsin. Eftersmagen er en anelse tør, der uden tvivl stammer fra enebærerne. Et rigtig godt bud til risalamanden. Og rigtig god gin for pengene, men svær at finde!
Bathtub Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 299 kr.
Alkoholprocent: 33,8%
Botanicals: Enebær, koriander, kanel, kardemomme, nelliker, appelsinskal og slåenbær.
Der går næsten et halvt pund slåenbær til hver enkelt flaske Bathtub Sloe Gin.
Næse: Dejlig duft af frugt, nødder, kardemommekapsler, mint og et strejf af peber.
Mund: Rig og kraftig smag af slåenbær samt charmerende kardemomme-krydret. En forsigtig alkoholburn i eftersmagen, der efterlader peber-noter og som vil være en kontrast til den fløde-fede juledessert.
Monkey 47 Sloe Gin
Indhold: 50 cl.
Pris: 335 kr.
Alkoholprocent: 29%
Botanicals: 47 – Bl.a. vilde tyske slåenbær, enebær, hyldebær, allehånde, nelliker, brombær, lakridsrod, pomelo, hybenrose, kanel, pomerans, bitter appelsin, citrongræs, grapefrugtskal mf.
Anden Info: De vilde slåenbær håndplukkes omkring Schwarzwald i Tyskalnd. Efterfølgende macererer de i den originale Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.
Næse: Ginnen er forholdsvis tør og testens mest citrusfriske slåen gin. Ginnen har en tydelig duft af bitter citrus, især grape, en snært af mint og mere afdæmpede frugt- og bærnoter, end mange af de andre Slåen Gin.
Mund: Monkey 47 Sloe Gin har en lækker bitter/sød smag og ganske rig citrussyre sammenliget med testens øvrige gin. Det er ikke den altoverskyggende fuldfede, klistersøde marcipan-oplevelse. Der er nærmere tale om en kølig fornemmelse i munden, der stammer fra kombinationen af en snært af mint og en tydelig citrus. Uden tvivl en kontrast til den fløde-fede risalamande.
Vælg Monkey 47 Sloe Gin, hvis det ikke må blive for sødt.
Kapriol Gin Sloe Liquore
Indhold: 50 cl.
Pris: 200 kr.
Alkoholprocent: 28,7%
Botanicals: Enebær, slåenbær, kvanrod, kamille, kardemomme, kommen, koriander, ensian (urte-blomst), lavendel, humle, mynte, oregano, bjergfyr, hybenrose, rosmarin og laurbærblade.
Næse: Kapriol Gin Sloe Likør har testens sarteste farve og umiddelbart også den tyndeste konsistens. Duften er diskret og har et hint af stikkelsbær. Duften af mandel/marcipan er diskret.
Mund: Smagen er blød, rund og julet. Der er noter af rosin, appelsin og mandel. En slåen gin der ikke bliver for sød.
Nordisk Gin Edition Sloe
Indhold: 50 cl.
Pris: 399 kr.
Alkoholprocent: 29,2%
Botanicals: enebær, slåenbær, brændeælder, hybenskaller og kamilleblomst. Sødet med rørsukker.
Næse: Dejlige søde slåenbær med et forsigtigt hint af peber og blomst.
Mund: Mandelsmagen er ikke til at tage fejl af, men Nordisk Gin Edition Sloe leverer også masser af blomst, peber og enebær, der hænger længe i munden. Den er langt fra sød-sød, men vil formentlig gøre et godt parti til julens risalamande. Konsistensen er cremet og lækker.
Gordon’s Sloe Gin
Indhold: 70 cl.
Pris: 249 kr.
Alkoholprocent: 26%
Næse: Masser af mandel
Mund: Udmærket slåenbærsmag, dog en lidt skarp eftersmag på trods af “kun” 26% i alkoholstyrke. Ikke den store smagskompleksitet og måske bedre med lemon tonic, end til at drikke rent.
Foxdenton Sloe Gin
Indhold: 70 cl.
Pris: 275 kr.
Alkoholprocent: 27%
Botanicals: Bl.a. enebær, korianderfør, citronskal, lime blomst, kvanrod, orrisrod og slåenbær.
Næse: Foxdenton Sloe Gin dufter næsten identisk med julemarcipan. Den dejlig søde af slagsen.
Mund: Marcipansmagen er slet ikke til at tage fejl af og giver ginnen en virkelig lækker smag, der følges op af blomme- og andre frugtfornemmelser. Alkoholen opfører sig behageligt i munden. Der er ikke nogle skarpe fornemmelser, bare ren creme. Et godt alternativ til den klassiske portvin. Sød og krydret.